Kaynak, Tes-İş Kahramanmaraş Şube Başkanı Ömer Lütfi Ergin'i ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terörün Türkiye'nin çok uzun yıllardan beri sıkıntısı olduğunu hatırlattı.
     Türkiye'nin 30 yıldan beri terör belası yüzünden önemli can kayıplarına uğradığını belirten Kaynak, "Sürecin terörle mücadelede başarılı olması ve terörün bitirilmesi gerekiyordu. Bu hususta Başbakanımız, hükümetimiz ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti önemli risk aldılar. Bu sadece hükümet politikası değil, aynı zamanda bir devlet politikasıdır" dedi.
     PKK üyelerinin sınır dışına çekilmesi kararını değerlendiren Kaynak, sürecin "ülkede bir teröristin kalmaması, bir damla kan dökülmemesi" adına çok önemli bir hadise olduğunu kaydetti.
     Şehit cenazelerini her zaman yüreklerinin derinliklerinde hissettiklerini vurgulayan Kaynak, "20-25 yaşında annesinin göz yaşı babasının duasıyla askere uğurlanan gençlerimiz toprağa verilirken o ana ve babanın hangi acıları yaşadığını bizler gerçekten yüreğimizin derinliğinde hissettik. Ülkemiz bu sıkıntılı süreci, maddi ve manevi kayıplarını, insan kaynaklarına yönelik saldırıları böylece bertaraf edecektir" diye konuştu.
    
     -"Türkiye'nin süreçte aldığı ve verdiği bir şey yok"-
    
     Terörün, çözüm süreciyle sonlandırılmasından dolayı kafalarda, "Terör örgütü ne aldı da, çekiliyor, aynı şekilde ne verdik de çekiliyoruz-" gibi soruların bulunduğunu anlatan Kaynak, "Türkiye'nin süreçte aldığı ve verdiği bir şey yok" dedi.
     Çözüm süreci sonunda 30 yıllık kayıpların sona ereceğini vurgulayan Kaynak, şöyle devam etti:
     "Bölgede huzur, refah ve barışın gelmesi sağlanacaktır. Unutmayalım, Suriye'de önemli bir kaos var. Irak'ta başka bir kaos var. Meselenin bir de İran boyutu var. Dolayısıyla Türkiye en önemli fay hattında. Sürecin kan dökülmeden, kimsenin burnu kanamadan ve hukuk devletinden taviz vermeden bitirilmesi önemli bir hadisedir. Çözüm sürecinde, ne bir genel af ne de özel bir af vardır. Bunların hiç biri yoktur. Türkiye kendi hukuk düzeni içerisinde terörü sonlandırmaya uğraşıyor. Çok hassas bir süreç götürüyor."
     Akil İnsanlar Heyeti'nin Türkiye'yi karış karış gezerek süreci anlattığını anımsatan Kaynak, Türkiye için güzel günlerin çok yakın olduğunu ifade etti.
     "Artık analar ağlamasın" sözünü çok önemsediğini ifade eden Kaynak, çekilme sürecinin hukuk devletin taviz verilmeden yapılmasının büyük bir başarı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Çözüm sürecinden tek beklentimiz huzur ve barış. Artık babalar da göz yaşı dökmesin, analar da göz yaşı dökmesin. Herkes Allah'ın lütfettiği bu topraklarda huzur içerisinde, barış içerisinde ve güvenlik içerisinde yaşasın. Bundan başka bir beklentimiz yok. Önemli olan terörün sonlandırılması ve kan dökülmemesidir."