Adalet Bakanlığı, 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu uyarınca, iflas idarelerine ödenecek ücret tarifesini yeniden belirledi.

Buna göre; ilk 2 bin 600 TL için yüzde 10, sonra gelen 4 bin TL için yüzde 8, sonra gelen 7 bin TL için yüzde 6, sonra gelen 14 bin TL için yüzde 4, sonra gelen 28 bin TL için yüzde 2, sonra gelen 50 bin TL için yüzde 1, 100 bin TL’den 150 bin TL’ye kadar binde 6, 150 bin TL’den 630 bin TL’ye kadar binde 2, 630 bin TL’den yukarısı için binde 1 ücret ödenecek. Tebliğ 15 Temmuz 2015 Çarşamba günü yürürlüğe girecek.

İflas tasfiyesi sonuçlanıncaya kadar yapılan bütün hizmetlerin karşılığı olan tarifede yazılı iflas idaresi ücretinin belirlenmesinde, iflas idaresi memurlarının emeği, çabası, işin önemi ve niteliği göz önünde tutuluyor. Tarife gereğince takdir olunacak ücret, iflas idare memurlarının her birine ayrı ayrı ve eşit oranda ödeniyor.

İflâs idaresinin ücreti, tasfiyenin sonunda ödeniyor. Ancak iflas idaresinin talebi üzerine icra hâkimi, gerektiğinde iflas dairesinin görüşünü de alarak, ücrete mahsuben makul ölçüde bir miktar avans ödenmesine karar verebilecek.

İfa edecekleri hizmetler karşılığı olarak iflas idaresine; nihai hesapta adi alacaklılara ödenmesi öngörülen toplam alacak miktarı üzerinden aşağıda yazılı olan nispetler nazara alınarak ücret ödenecek. Rehinli alacağın paraya çevrilmesine ilişkin hizmetler için de, (sarf edilen mesai ve gayret göz önünde tutularak) tasfiye idaresine ek ücret ödenebilecek. Ancak bu surette ödenecek ek ücret, rehinli alacak miktarı üzerinden yukarıdaki nispetlere göre bulunacak miktarın yüzde 25'ini geçemeyecek.

İCRA MAHKEMESİNCE ÜCRET TAKDİRİ

İcra mahkemesi, iflas idaresinin emek ve mesaisini, işin önem ve niteliğini göz önünde bulundurarak tarifede belirtilen miktarın 3 katına kadar ücret takdir edebilecek. Yine mahkeme, iflas idaresinin emek ve mesaisini, işin önem ve niteliğini göz önünde bulundurarak tarifede belirtilen miktarların altında ücret takdir edebileceği gibi, haklı sebeplerin mevcut olması halinde ücret ödenmemesine de karar verebiliyor.

İSTİFA, AZİL VE ÖLÜM GİBİ HÂLLERDE ÜCRET

İflâs idare memurunun istifası, azli, ölümü gibi hâllerde ücret, o zamana kadar sarf ettiği emek ve mesaisi, işin önemi ve niteliği nazara alınarak icra hâkimince takdir olunuyor. Boşalma hâllerinde iflas idaresinde görev alanlara, idareye katılma zamanından sonraki emek ve mesaileri nazara alınarak, yerlerine kaim oldukları şahsın bakiye ücretinden ödeme yapılıyor.

KONKORDATO HÂLİNDE ÜCRET

Konkordato nedeniyle masa müflise intikal ettiğinde, iflas idare memurlarının o zamana kadar yukarıdaki esaslar dairesinde icra mahkemesince belirlenecek ücretleri, müflis tarafından peşinen iflas dairesine yatırılacak.

MASRAF VE TEBLİGAT ÜCRETİ

İflâs idaresi, 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu 223. maddesinin üçüncü fıkrası gereğince kendilerine tebligat yapılmasını isteyen alacaklılardan, tasfiye sonunda mahsup ve iade edilmek üzere tahmini tebligat sayısı nazara alınarak hesaplanacak yazı ve normal tebligat masrafı toplamının üç misli kadar avansı, iflas dairesine yatırmasını isteyebilecek.