Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak tarihinde Nihat Kazanhan(12) ve Adana’nın Seyhan ilçesinde 15 Haziran’da 2014 tarihinde yaşanan olayda İbrahim Aras’ın (15) öldürülmesi olaylarının takipçisi olacaklarını söyledi.

Yaşanan cinayetlerle ilgili açıklamada bulunan Baro Başkanı Çıtırık, Cizre’deki olayla ilgili tutuklanan Özel Harekat polisi ile cinayeti bildirmedikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan dört polis hakkında hazırlanan iddianamenin Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiğini hatırlattı. Çıtırık, "Buna göre; iddianamede tutuklu özel harekatçı M.N.G. hakkında 'olası kastla adam öldürmekten', bir amir ve üç özel harekat polisine ise ‘kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçundan cezalandırılmaları istenmektedir. Cizre’de 27 Aralık 2014 tarihinden itibaren gelişen olaylar sonucunda maalesef 7 insanımız yitip giderken, çok sayıda insan da yaralandı. Biz, olayların başladığı ilk günden beri yaşam hakkını korumak için devletin gerekli hassasiyeti göstermesini, tedbirler almasını kamuoyu ile paylaşırken, barışçıl gösterilere karşı müsamahakar bir tutum sergilenmesine dikkat çektik. Ayrıca soruşturmanın şeffaflık ve etkili bir şekilde yürütülmesini, olaylarda sorumluluğu bulunanlar hakkında eylemin ağırlığına uygun bir şekilde ceza verilmesini, ülkenin geleceğini oluşturan çocuk ve gençlerin öldürülmemesi, devletin, vatandaşlarına karşı güven ortamını sağlamasının demokratik hukuk devletinin gereği olduğunu ifade ettik." dedi.

İlk günden itibaren Başbakan ve İçişleri Bakanlığı’nın Nihat Kazanhan’ın kesinlikle polis kurşunuyla öldürülmediğini ileri sürdüğünü aktaran Mengücek Gazi Çıtırık açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Ancak olay günü görev yapmakta olan polis memuru H.V.nin tutuklanmasından sonra vermiş olduğu ifadesinde olayın gerçekleşme şeklini şöyle açıklamıştır: Polis memuru M.N.G.'nin pompalı tüfeğiyle aralarında Nihat Kazanhan’ın ve çocukların bulunduğu tarafa hedef gözetmeksizin 3-4 el ateş etmesi sonucu çocuğun vurulduğunu, daha sonra atılan gaz kapsülleri, pompalı tüfek ve boş gaz fişeklerinin karakolun bahçesine gömüldüğünü beyan etmiştir. Bunun üzerine H.V. isimli polis memuru tahliye edilirken, M.N.G. Ankara’da tutuklanmıştır."

'İBRAHİM ARAS’IN AİLESİNİN YANINDAYIZ'

Adana’da 15 Haziran 2014 tarihinde yaşanan protesto eylemlerine Çevik Kuvvet’in orantısız güç kullanması sonucunda 15 yaşındaki İbrahim Aras’ın öldürülmesinden de üzüntü duyduklarını söyleyen Çıtırık, aradan uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen soruşturmanın ilerleyemediğini söyledi. Çıtırık, konuyla ilgili şöyle dedi: "İbrahim Aras’ın acılı ailesi adalet arayışını TBMM’ye taşıdı. Meclis Dilekçe Komisyonu’na yazılı başvuruda bulunan Aras’ın ailesi, faillerin bulunup, yargı önüne çıkarılması için TBMM’nin konuyu ayrıntılı araştırmasını talep etti. Dosyada aldırılan İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun raporuna göre; İbrahim Aras’ın 'yüksek kinetik enerjili harp silahı' veya ‘domdom’ kurşunu bulunan av tüfeğiyle öldürüldüğü belirtilmiştir. Ayrıca bu olayın faili meçhul bir cinayet olarak kalmaması ve üstünün örtülmemesi için hukukun üstünlüğüne inanan insanların ve kurumların, Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert dosyalarında olduğu gibi mücadele edilmesi gerekmektedir. Biz, hem Nihat Kazanhan’ın hem de İbrahim Aras’ın da ailesinin yanında yer alacağız. Soruşturmanın şeffaf ve etkin bir şekilde yürütülmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."