Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması ile ilgili verilen takipsizlik kararının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Baronun internet sitesinden konuyla ilgili açıklama yapan Çıtırık, kamuoyunda 17/25 Aralık operasyonu olarak bilinen soruşturmalara siyasi iktidarın ilk günden itibaren müdahale ettiğini belirtti. Reza Zarrab’ın kuryesinin açıklamaları, ifadeleri ve delilleri ışığında, daha önce verilen takipsizlik kararının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Baro Başkanı Çıtırık, siyasi iktidarın müdahalesi sonucunda görevini yerine getirmeye çalışan cumhuriyet savcılarının, emniyet müdürlerinin, emniyet şube müdürlerinin görevden alındığını, haklarında soruşturmalar açıldığını hatırlattı. Çıtırık, 17/25 Aralık soruşturmalarına konu olan sorumluların tespit edilerek yargı önünde hesap vermeleri gerekirken, elde edilen kanıtların yeterince değerlendirmek yerine siyasi iktidarın müdahaleleri sonucunda takipsizlik kararlarıyla kamuoyu vicdanının ağır yara aldığına dikkat çekti.

Kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kaldırılarak, siyasi iktidarın parmak çoğunluğu ile bir kez daha üstünlerin hukukunun egemen olması sağladığını dile getiren Çıtırık, “17-25 Aralık soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Rıza Zarrab'ın kuryesi Adem Karahan'ın, ifadeleri ve açıklamaları dikkate alındığında yolsuzluk ve kara para aklamanın sadece ülkemizle sınırlı kalmadığı, ülkemizin saç ayaklarından birisini oluşturduğu, olayın bir de uluslar arası boyutlarının olduğu anlaşılmaktadır. Cumhuriyet savcılarının toplanan deliller ışığında verilen takipsizlik kararını ortadan kaldırmalı ve yeniden dava açılmalıdır.” dedi.