Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Hatice Canhilal, Yumurtalık ilçesinde 14 yaşındaki kız çocuğuna yönelik cinsel istismar olayını kınayarak, faillerin cezasız kalmamasını istedi.

Canhilal, yaptığı açıklamada, çocukların yaşadıkları hak ihlallerinin toplumda kalıcı ve telafisi çok zor izler bıraktığını aktardı. Yumurtalık’taki olayın faillerin cezasız kalmaması gerektiğini vurgulayan Canhilal, çocukların her türlü ihmal ve istismarına ve diğer sömürü türlerinden korunması ve benzeri vakaların yaşanmaması için hükümetin ve ilgili kurumların uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti. Avukat Canhilal, “Çocukların uygun olmayan koşullarda ve gelişimlerine zarar verebilecek bir tarzda yaşama ve çalışma süreci olarak kabul edilen çocuk işçiliği ortadan kaldıracak eğitim ve ekonomik alt yapı oluşturulmalıdır. Ayrıca, çocukların fiziksel veya zihinsel yeterliliğini aşacak veya gelişimini tehlikeye düşürecek koşulların ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır.” dedi.

Medya’nın, kamuoyunda çocuk haklarıyla ilgili farkındalığı artırma konusunda önemli role sahip olduğunu dile getiren Canhilal, buna rağmen, ticari ve popüler yayıncılığı benimsediği sürece çocuk hakları konusunda belirsizlik taşıyan bir araç haline geldiğini gözlemlediklerini belirtti. Çocuk istismarı, kanunlarla ihtilafa düşmüş çocuklar ve sokakta yaşayan çocuklarla ilgili haberlerde gerçekdışı ve haber kirliliğine sebep olunduğunu ifade eden Hatice Canhilal, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyen haber yapılmasına son verilmeni istedi.

Türkiye’de yaşanan acı ve çirkin olayların son bulması için ülke çapında ulusal gündem oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Canhilal, “Yerel yetkililer ve hükümet temsilcileri bu gündemi uygulamak için tüm resmi ve sivil kurumlarla işbirliği içinde çalışılmasını ve her türlü istismar ve hak ihlallerinin önlenmesine yönelik etkin önlemler acilen almasını istiyoruz. Yumurtalık ilçesinde yaşanan olayı kınıyoruz." ifadelerini kullandı.