Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Avukat Ümit Arif Özsoy, Mersin’in Akkuyu bölgesinde yapılan nükleer güç santrali için hazırlanan tanıtım filmiyle halkın aldatıldığını belirtti.

Reklamın insanları aldatıcı düzeyde yanıltmaya yönelik olduğunu ifade eden Özsoy, “Santralin Türkiye’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük yatırım olduğu ve ‘Türkiye Enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor’ sloganının kullanılmasını doğru bulmamaktayız.” dedi.

Özsoy, konuyla ilgili Tüketicinin Korunması ve Piyasa Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne yazılı başvuruda bulunduklarını ifade ederek, "Akkuyu Nükleer Santrali Projesi reklam filminin 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile Yayın Hizmeti Usul ve Esaslara ilişkin Yönetmeliğe tamamen aykırıdır, yayının hemen durdurulması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı Özsoy, reklam filminde projenin çevreyle barışık algısı yaratılmaya çalışılarak bisikletli çocuklar kullanıldığını belirterek şunları söyledi: "Ayrıca, ay yıldızlı forma giyen sporcu ve Türk bayrağı bulunmakta ‘Güçlü Türkiye’nin Yeni Enerjisi Akkuyu Nükleer Santrali’ Türkiye Enerji’de dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor’ sloganı kullanılmaktadır. Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile Yayın Hizmeti Usul ve Esaslara ilişkin Yönetmelikte yayınlanacak reklamlarla ilgili kurallara yer verilmiştir. Buna göre; reklamlar yanıltıcı olamaz, hizmetin ve imajın özellikleri hakkında aldatıcı düzeyde eksik bilgi abartılı ifade yanıltıcı bilgi verilemez, sağlık ve çevre güvenliğini teşvik edecek unsurlara yer verilemez. Bu reklam mevcut kanın ve yönetmeliklere tamamen aykırıdır, yayının hemen durdurulması gerekmektedir. Dünyanın en tartışmalı teknolojisi olan nükleer enerji tamamen zararsız olarak göstermeye çalışmaktadır. Yine reklam filminde büyük çoğunluğu Rus sermayesi ile oluşturulan ve teknolojisi hammaddesi tamamen Rusya’dan temin edilecek olan bu santralin sanki yerli teknoloji ve hammaddeyle üretiliyor dışa bağımlılık sona erdiriliyor algısı oluşturması da kamuoyunu yanıltmaktadır."

Özsoy, projenin başından beri birçok hukuk dışılığının olduğuna, ÇED raporlarının tahrif edildiğine, projenin birçok aşamasının yargı denetiminden kaçırılmak istendiğine dikkat çekerek, "Nükleer santral teknolojinin geri dönülmez onarılmaz tehlikesi bir yana, yatırım ve hammaddedeki bağımlılığıyla, yatırım yapan ülkenin dünya tarihinin en büyük nükleer santral kazası geçmişi olmasıyla kamuoyunda tartışılan bu projenin tanıtım filminin yayından kaldırılmasını talep etmekteyiz." dedi.