Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (Adana BTÜ) “Madde Bağımlılığı ve Yasal Boyutları” konulu bir seminer düzenlendi. Adana Emniyeti Narkotik Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’ne bağlı uyuşturucu konusunda uzman Polis Memuru Mehmet Genç, öğrencilere ve personele yönelik yapılan iki ayrı oturumda bilgilendirici sunumlar gerçekleştirdi.

Mehmet Genç, yaptığı sunumlarda bağımlılık yapan maddelerin özelliklerini, madde kullanımını etkileyen faktörleri ve korunma yollarını anlatırken, yasal cezalar hakkında bilgiler verdi. Madde kullanımına başlamadaki en büyük etkenin arkadaş çevresi olduğuna dikkat çeken Genç, bununla birlikte merak, ailesel ve çevresel sorunlar, özenme ve özgüven eksikliğinin madde kullanımına başlamada önemli faktörler olduğunu belirtti. Genç, “Özellikle lise ve üniversite döneminde edinilen arkadaş çevresine çok dikkat edilmeli, aileler bunun takibini yapmalıdır. Gençlerimiz maalesef “hayır” demeyi bilmiyor. Arkadaşlarının ricaları, baskıları, alaycı yaklaşımları sonucu dirençlerini yitirip madde kullanmaya başlıyorlar. Bir dal sigaradan başlayarak seviye seviye ilerleyip, en sonunda madde bağımlılığıyla tanışıyorlar. Madde bağımlılığıyla en büyük mücadele şekli başlamadan önlemektir. Ancak başlayan ve kurtulmak isteyen kişilere de “suçlu” değil “mağdur” gözüyle yaklaşılırsa, bu onlara mücadelelerinde destek sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Sunumlarını madde bağımlısı insanların yaşamlarından kesitlerin olduğu videolarla destekleyen Mehmet Genç, katılımcıların konu ile ilgili sorularını yanıtlayarak merak edilenlere açıklık getirdi.