Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı” düzenlendi.

Programın, sağlıkla ilgili her türlü bilimsel-teknik araştırma ve uygulamalar için deney hayvanı sağlamak, cerrahi alt yapıyı oluşturmak, operasyon öncesi ve sonrası deney hayvanının sağlığını ve bakımını üstlenmek, araştırıcılara projelerinde kullanacakları deney hayvanları ile ilgili danışmanlık hizmeti vermek amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Eğitimler, hayvan deneyi yapacak bilim insanlarının yeterli teorik ve uygulamalı eğitim almalarını sağlamak ve Türkiye'deki yapılacak hayvan deneylerinin kalitesini ve güvenilirliğini yükseltmek amacıyla kurulan Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi katkılarıyla Türkiye’nin farklı üniversite ve kurumlarından araştırıcıların katılımıyla gerçekleştirildi.

Eğitime katılan araştırıcılar Çukurova Üniversitesi’nde 40 saat teorik, 40 saat uygulama olmak üzere toplam 80 saatlik bir programda; Deney Hayvanlarının Anatomisi, Fizyolojisi, Histolojisi ve Biyokimyası, Hayvan Deneyleri Etiği, Alternatif Yöntemler, Tutuş Teknikleri, İlaç Verme ve Enjeksiyon Teknikleri, Kan ve Örnek Alma Teknikleri, Anestezi – Ötenazi Teknikleri, Laboratuar İşletmesi, Temel Laboratuvar Güvenliği Ve Temizlik (Çevre, Ekipman, Kafesler ve Hayvanlarla İlgili Her Türlü Yardımcı Materyal: Tanım, Kullanım Ve Bakım, Temizlik, Hijyen, Atıkların Kontrolü), Hayvan Refahı ve Davranış Özellikleri, Deney Hayvanlarının Üretimi, Deney Hayvanlarının Beslenmesi, Hayvan Hastalıkları, İş Sağlığı Ve Güvenliği konularında eğitim aldı.

Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu, Avrupa Bilim Vakfı’nın (European Science Foundation) deney hayvanlar üzerinde deney yapacak, bakım ve beslenmesiyle ilgilenecek kişilerin yeterli eğitim almış olmaları zorunluluğu getirdiğine dikkat çekti.

80 saatlik teorik ve uygulama eğitimini tamamlayan tıp fakülteleri, biyoloji ve kimya bölümü, diş hekimliği fakülteleri, veterinerlik fakülteleri, ziraat, gıda ve su ürünleri mühendisliklerinin lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile hayvan deneyleri ile uğraşacak akademisyenlerin katıldığı program sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.