Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) 'Adana’nın Gelinleri' başlıklı yeni bir projeye imza attı. Proje, son elli yıl içinde evlenmiş olmak suretiyle dünyanın birçok ülkesinden Adana'ya yerleşen kadınları konu alıyor.

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu, Tanıtım, Belgesel ve Foto Röportaj Atölyesi mensupları tarafından bir yıl süren titiz bir çalışmanın sonucu gerçekleştirilen ve kitaplaştırılan projede 9 kadının öyküsü anlatılıyor. Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ve ADSİAD ortaklığında, Zeliha Ertunç’un koordinatörlüğünde gerçekleşen projenin sanat danışmanlığını S. Haluk Uygur yaptı. Hüseyin Çelik’in fikri destek verdiği projenin fotoğraflarını ise Aylin Sofuoğlu, Ali Fırat Şahin, Emine Karaer, Fatma Dağlı, İnci Turan, Meryem Girmen Özkaya, Nihal Nursal, Nuran Öğülener, Pelin Etiman Emrahoğlu, Rüksan Anarat, Selda Bilen, Taner Kinar, Zeynep Kurtuluş Yetim ve İsmail Ökke çekti.

4 Nisan 2015’te Portakal Çiçeği Karnavalı’nda ve 16 Nisan 2015’te 75. Yıl Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak 'Adana’nın Gelinleri' sergileri öncesi Altınoran Sanat Galerisi’nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda, projeye konu olan Veronika Arman, Nadiya Esen, Hanife Uygur, Karen Demirkıran, Claudia Üzelgeçici, Jill Akdağ, Annette Coşkun, Ana Maria Günsel ve Ellen Sağol da hazır bulundu.

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Koordinatörü ve projenin sanat danışmanı S. Haluk Uygur, "Adana'nın Gelinleri, farklı ülke ve farklı kültürlere mensup kahramanların farklılıklarının, bir çatışma unsuru değil, bir araya geldiklerinde daha yüksek bir kültür oluşturarak toplumu olumlu yönde değiştiren bir barış unsuru olduğunu göstermesi bakımından büyük önem taşıyor. Ancak bazı unsurlar dünyadaki çıkar çatışmalarını medeniyetler çatışması olarak göstermeye çalışıyorlar. Halbuki medeni olanlar çatışmaz barışır. Adana’nın gelinleri de buna bir örnektir." dedi.

9 GELİNİN ÖYKÜSÜ ANLATILIYOR

Projenin koordinatörü Zeliha Ertunç, proje kapsamında hazırlanan öykülerin ve fotoğrafların Karahan Yayınları tarafından kitap haline getirildiğini, Portakal Çiçeği Karnavalı kortejinde projede çalışan fotoğrafçılarla, projeye konu olan gelinlerin birlikte yürüyen bir sergi oluşturacağını vurguladı. Ertunç, 16 Nisan’da da 75. Yıl Sanat Galerisi’nde 'Adana’nın Gelinleri' projesini konsept alan bir sergi açacaklarını vurguladı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, ADSİAD’ın 'Adana’yı Seviyorum Projesi' kapsamında kentin dünyaya tanıtılması için yoğun bir emek verdiğini söyledi. ADSİAD ile Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’nun birlikte hazırladığı 'Adana’nın Gelinleri' çalışmasının Türkiye’nin diğer kentlerine de örnek olacağını kaydetti.

MUTLULUKLARINI PAYLAŞTILAR

Dünyanın farklı ülkelerinden gelerek Adana’ya yerleşen kadınların nasıl bir hayat felsefesine sahip olduğunu, mücadelelerini, fikirlerini yansıtan bir kitabı ve sergileri halkla buluşturmanın önemine işaret eden Sönmez, "Adana’nın sanayisi ve ekonomisine önem veren ADSİAD, ‘Adana’yı Seviyorum Projesi'yle de kültür ve sanata ayrıca değer veriyor. Bu nedenle projenin ortağı olmaktan mutluyuz. Sanat olmadan, demokrasi olmadan yaşam olmaz. Bu iki unsuru da önce kadınlarımız tamamlıyor. Yabancı konuklarımızın bölgeye katkılarını, bereketli topraklarda soluduğu atmosferi topluma yansıtmak adına katkımız olduysa ne mutlu bize." diye konuştu.

Projeye konu olan kadınlar da ADSİAD ve Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’na, Karahan Kitabevi’ne örnek ve titiz bir çalışmaya imza attıkları için teşekkür etti.