Mersin'de Gezi eylemine katılanlar için açılan davaları protesto etmek amacıyla adliye bahçesinde açıklama yapan 23 kişi hakkında dava açıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, 23 kişi için açılan davanın ilk duruşması öncesi adliye bahçesinde basın açıklaması yaptı. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü İmam Özdemir, Gezi direnişinde demokratik haklarını kullananlar hakkında açılan hukuksuz davalar ile ilgili 7 Nisan 2015'te arkadaşları tarafından adliye binası önünde yapılan basın açıklaması gerekçe gösterilerek 23 kişi hakkında yeni bir dava açıldığını belirtti. Arkadaşlarının muhatap oldukları bu hukuksuzluk nedeniyle yargılandığını ifade eden Özdemir, "Toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı Anayasanın 34. maddesince güvence altına alınmıştır. Bu hükme göre herkes önceden izin almaksızın barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını sahiptir. Bu güvence Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 11. maddesinde de güvence altına alınmıştır." diye konuştu.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğüne müdahale için 2911 sayılı kanuna bakmanın yeterli olmadığını vurgulayan Özdemir, AİHS ve bu sözleşmeyi yorumlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karalarına bakmak gerektiğini kaydetti. AİHS ve AİHM'nin Türkiye’deki kanunların üzerinde olduğunu vurgulayan Özdemir şöyle devam etti: "Ülkemizin uluslararası hukuk önünde defalarca mahkum edilmesine ve olumsuz bir sicile sahip olmasına yol açan dava ve uygulamalara son verilmesi açısından açılan davaların bütün sonuçları ile ortadan kaldırılmasını istiyoruz."
Açıklamanın ardından platform üyeleri duruşmaya katılmak için adliye binasına girdi.