İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nda geçtiğimiz yıl görülen Hasan Ferit Gedik duruşması sonrası adliye içerisinde polisler tarafından darp edilen 18 avukat rapor aldı. Avukat Ömer Kavili, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün, olaya karışan polislerden sadece ikisi hakkında inceleme izni verildiğini söyledi. Kendisinden evrak gizlendiğini kaydeden Kavili, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in de emniyetin kararını desteklediğini ifade etti.

Uyuşturucu çeteleri tarafından öldürüldüğü öne sürülen Hasan Ferit Gedik duruşması sonrası 4 Eylül 2014 tarihinde Anadolu Adalet Sarayı içerisinde avukatlarla polisler arasında arbede çıkmıştı. 18 avukat, polisler tarafından darp edildiğini öne sürerek şikayette bulunmuştu.

Dava sonrasında polis müdürünün bir avukata iki yumruğuyla vurduğunu gören Avukat Ömer Kavili, olay gününü şöyle anlattı: “Ben de 'neden vuruyorsunuz?' deyince eliyle dudağımı patlattı. Aynı anda bir kişi bana arkadan saldırdı. Beraber yere düştük, sağ dirseğim yere değdi. Yerde yuvarlandım, hem resmi hem sivil polisler tekmeledi. O polis müdürü bana saldırınca diğer polisler de herkese saldırdı. Öldürülen çocuğun annesi yerdeyken sırtına çıkıp tepindiler. Dedesinin üstünde tepindiler. Avukat meslektaşımızın boğazını sıktılar, boğuyorlardı.”

Olayla ilgili 20 avukat tutanak tuttuklarını belirten Kavili, “Yaralanmayan birkaç kişi kaldı. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. O tutanağı imzalayanlar olayın tanığıdır. Savcı bey, memur yargılama yasasına göre vali izin vermezse hiçbir memura dava açamıyor. Savcı var ama işlevi yok. Göstermelik bir makam olarak kenarda duruyor. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürü Selami Altınok’a havale etmiş. Selami Altınok’un görevlendirme yazısını gördüm. Biz orada saldırıyı ilk başlatanın adı soyadıyla polis müdürü olduğunu belirttiğimiz halde sadece adliyenin üniformalı polis memuru ile bir de sivil polislerden bir kişinin adını yazmış, göstermelik şekilde. O iki memurla ilgili de ön incelemeci ataması yapmış. Oysa suçu başlatan, kamera kayıtlarında suçu sabit olan polis müdürü Suat Ekici’yi gizlemiş, il emniyet müdürü.” diye konuştu.

'KAMERA KAYITLARI VAR, VALİYE GÖRE OLAYDA ŞAHİT YOKMUŞ'

İl Emniyet Müdürü’nün görev yazısının içerisinde saldırıyı ilk başlattıran Mehmet Suat Ekici’nin adının yer almadığını, özellikle gizlendiğini söyleyen Kavili, şöyle devam etti: “Diğer polisler de gizlenmiş. Kâğıt üzerinde iş yapılıyor görüsün diye hukukla, kanunla alay ediyorlar. İstanbul Valisi Vasip Şahin’in imzalı kararı bana geldi. Ben de itiraz ettim. Saldıran polis müdürünün isminin yazılmadığını belirtim. İmzacıların hiç birinin ifadesi alınmamış, bunlar hukuka aykırı dedik. Vali beyden gelen cevapta, olayla ilgili şahit bulunmadığından dolayı, soyut iddia nedeniyle hiçbir polis hakkında soruşturma izni verilmemesine. Cinler periler beni ağır ceza mahkemesinin önünde yere düşürdü ve dirseğimden yaraladı. Dudağım patladı. Arkamdan sarılana da soruşturma yok. Çünkü sistem kirlerini koruyarak yürüyor.”

Yaralanan ve hak arayan bir avukat olarak İstanbul Valisi’ne seslendiğini ifade eden Ömer Kavili, “Sayın Vasip Şahin, kendisi hukuk kökenlidir. Hukukun ilkesi şudur, kural değişmez, olayın sorumlularını ortaya çıkarmayanlar bir gün görevini ihmal etmenin hesabını verir kanun önünde. Kanun bana varsa, mahkemede yargılanmak bana varsa İstanbul Valisi kanunların üstünde değildir. Ya da diyorsa ki ‘ben kanunların üstündeyim, daha yukarının emir talimatını dinlerim’. O zaman Türkiye Cumhuriyeti devleti kanun devleti bile değil. Yönetmelik devleti bile değil duruma gelir.” ifadelerini kullandı.