Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Bakanı Guntram Schneider, İslami cemaatlerin tüzel kişilik elde etmeleri için çalışma yaptıklarını söyledi.

Welt gazetesine konuşan Bakan Schneider, tüzel kişiliğin beklendiği gibi İslami cemaatlerin birleştiği çatı örgüt Müslümanlar Koordinasyon Kurulu’na (KRM) değil de teker teker cemaatlere verilebileceğini vurguladı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacı bunun verilebilmesi için cemaat derneklerinin teker teker kontrol edilerek şartları yerine getirip getirmediklerinin incelendiğini dile getirdi. İlk incelemelerde söz konusu dört çatı derneği olan VIKZ, DİTİB, Islamrat ve ZMD’nin şartları yerine getirdiğinin altını çizen bakan, esas bilirkişi raporunun 2016 yılında gerçekleşeceğini kaydetti. Tüzel kişiliğin en geç 2017 yılına kadar meclis kararından sonra derneklere verilebileceği tahmin ediliyor.

Aynı zamanda KRV Çalışma Bakanı da olan Schneider, bunun gerçekleşmesi ile birlikte Müslümanların KRV’de Hıristiyan ve Yahudi cemaatleri ile hukuki statü olarak aynı seviyeye çıkacağını ima etti. Tüzel kişilik cemaatlerin kendi işleri için vergi toplama ve mezarlık işletmeleri gibi çalışmaları mümkün kılıyor.

"BURADAKİ TÜRKLERİN BAŞBAKANI HANNELORE KRAFT"

Tecrübeli politikacı tüzel kişiliğin Milli Görüş’e de verilip verilmeyeceği sorusuna “Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın Milli Görüş’e bakışı da değişiyor.” açıklaması ile bunda mahzur görmediğini dile getirdi. DİTİB’i üye ve cami sayısı itibarı ile önemsediğine vurgu yapan Schneider, DİTİB’in tüm Müslümanları temsil ettiği görüntüsünden de uzak durulması gerektiği konusunda uyardı. Bakan, DİTİB’in tek tüzel kişilik olmayacağının altını çizdi.

DİTİB’in Türk hükümetinin çizgisinden ayrılamadığının bilincinde olduklarına dikkat çeken uyum bakanı buradaki Türklerin başbakanının Erdoğan değil Hannelore Kraft olduğunu vurguladı.

Bakan, Münster İslam Kürsüsü profesörü Muhanat Khorchide, Lamya Kaddor gibi çok sayıda ‘liberal’ Müslüman olarak bilinen kişiler tarafından kurulan Muslim Forum Deutschland (MFD) gurubuna ise henüz erken olduğu gerekçesi ile tüzel kişiliğin söz konusu olmayacağını dile getirdi. MFD, 11 Nisan 2015 tarihinde Konrad-Adenauer Vakfı destekli olarak kurulmuştu. MFD, 'Müslümanlar sadece dört muhafazakâr çatı örgütü tarafından temsil edilemez' iddiasıyla toplumun farklı kesimlerinden kişilerle bazı Sünniler, Hıristiyanlar, Aleviler, Ezidiler tarafından hayata geçirilmişti.