İstanbul Adalet Sarayı’nda aranmak istemeyen avukatlarla polis arasındaki arbede devam ediyor. İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu avukat grubuna da müdahalede bulunuldu.

Adliyede 3 gündür devam eden avukatların aranmalarına yönelik tepki sürüyor. Aramalara tepki göstermek amacıyla bugün, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da adliyeye geldi. Güvenlik görevlileri ve polisle uzun süre tartışan Kocasakal, avukatların çipli kartlarını okutup geçmelerine izin verilmesini istedi. Kocasakal, “Çipli kartı okuttuğumuz zaman temizlik görevlisi, şu bu girerken bu kadar güvenlik yok. Bu kartı okuttuğumda benim kimlik bilgilerim çıkıyor.” dedi. Kendisinin Başsavcılıkla görüşeceğini ifade eden Kocasakal, adliye içinde çember oluşturan çevik kuvvete de tepki gösterdi.

“Çevik gelmiş, bir dakika bu önemli” diyerek polislerin yanına giden Kocasakal, “Ne oldu arkadaşlar niye geldik? Ben geldim diye mi geldiniz?” diye sordu. Polis amirinin yanına giden Kocasakal, amirle görüştüğü sırada arka tarafta avukatlara müdahale edildiği gerekçesiyle yaşanan hareketliliğe müdahale etmeye çalıştı.

Avukatların yuhalamaya başlaması üzerine polis de kalkanlarla avukatlara doğru hareket etti. Bunun üzerine Kocasakal polise tepki göstererek “Beni illa dışarı mı atacaksın?” dedi. Amirin “Bu tarafa gelin” demesi üzerine gelmeyeceğini söyleyen Kocasakal’a amir bu kez, “Tamam böyle kalın o zaman” diye konuştu.

Tepkisine devam eden Kocasakal, “At beni, at hadi” diye bağırdı. Emniyet amirinin ‘devam edin’ demesi üzerine çevik kuvvet ekibi Kocasakal da dahil avukatları kalkanlarla süpürmeye başladı. X-ray cihazlarının da zarar gördüğü müdahalede avukatlar yaka paça dışarı atıldı. Yere düşen ve ezilme tehlikesi atlatan avukatlar da oldu.

Müdahalenin ardından Kocasakal, baro yöneticileriyle birlikte güvenlikten sorumlu Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı ile görüşmek için odasına gitti. Ancak Bölükbaşının odasında olmadığı için görüşme yapılamadı. Kocasakal ve yönetim üyelerinin Başsavcı Hadi Salihoğlu’nun yanına gittikleri belirtildi.

Kocasakal müdahaleden önce yaşanan tartışma sırasında açıklamalarda bulundu. Sağduyularını kimsenin farklı anlamaması gerektiğini ifade eden Kocasakal, aramanın hukuksuz olduğunu ve yapılamayacağını söyledi.

Savcılığın talimatının önemli olmadığını kaydeden Kocasakal, herhangi bir özel güvenlik görevlisinin, bir avukatın üzerine parmağını dokundurması, darp, hakaret, terbiyesizlik, onur kırıcı muamelede bulunması halinde bunun hesabını hukuken soracaklarını belirtti.

Adliyede yaşanan ve herkesin lanetlediği elim olaydan hareketle kendilerinin gösterdiği soğukkanlılık ve hassasiyeti farklı anlayanların olduğunu ifade eden Kocasakal, hiçbir şeyin avukata bu muamelenin yapılmasını haklı göstermeyeceğini kaydetti.

Kocasakal, önümüzdeki hafta gerekli tepkilerini ve birlikteliği göstermek adına bir araya geleceklerini söyledi. Bu uygulamanın Başsavcılığın değil, üst iradeden gelen emirle olduğunun anlaşıldığını belirten Kocasakal, eşitlik istediklerini söyledi.