İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, geçen gün üniversiteli bir kızın kazada hayatını kaybettiği Adnan Menderes Bulvarı'ndaki kavşağın kazalara davetiye çıkardığını söyledi.

Mezuniyet töreninden dönerken arkadaşlarıyla birlikte baraj gölüne düşen araçtan kurtarılmasına rağmen 3 gün sonra hayatını kaybeden genç kız için aileye başsağlığı dileyen Biçer, “Adnan Menderes Bulvarı Çoban Dede civarındaki bu yerde, yol gelişini, uyarı levhalarının olup olmadığını ve aydınlatma durumunu çevredeki insanlardan da bilgi alarak değerlendirdik. Konuyla ilgili inceleme ve değerlendirmelerimize devam etmekteyiz. Teknik Danışma Komisyonumuzun hazırlayacağı, bu bölgede kazalara sebebiyet veren faktörlerin ve düzeltme önerilerinin yer alacağı raporu yetkili kurumlara sunacağız.” dedi.

Bölgedeki ilk tespitlerini kamuoyuyla paylaşarak kazaya adeta davetiye çıkaran bu ve benzeri yollara ilişkin olarak duyarlılık geliştirmek istediklerini vurgulayan Biçer, “Çok sayıda eksiklik ilk incelemede hemen göze çarpmaktadır. Yolun gelişinden keskinliği öngörülemeyecek yapıda olan viraja giriş öncesi uyarı levhası yoktur, sadece tam virajda istikamet belirten küçük bir levha yer almaktadır. Yine keskin viraja girerken arabaların hızlı girmesini önleyici yol sathına monte edilmiş uyarıcı elamanlar bulunmamaktadır, virajlarda olması gereken enine eğiminin (dever) uygun olmadığı gözlemlenmiştir. U dönüşü yapılamaz levhası, elektrik direğinin arkasında görünemez konumdadır. Ayrıca çok sayıda kazanın yaşandığı bu virajda, göl tarafındaki yol kenarında kaldırım taşları kazalar sonucu yerinden çıkmış ve yolun önemli bir kısmı kaldırım taşsız kalmıştır. Arabaların çarpması neticesinde arızalanan elektrik direkleri aylardır yapılamamış, bölgenin karanlıkta kalmasına izin verilerek yeni kazaların ortamı ortadan kaldırılmamıştır.” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi ve Adana Elektrik İdaresi’nin incelemelerde bulunarak bölgede kazaya sebebiyet veren faktörleri ortadan kaldıran, uyarıcı ve önleyici önlemleri acilen alması gerektiğine işaret eden Biçer, “İMO Teknik Danışma Komisyonumuz konuyla ilgili ayrıntılı rapor hazırlayarak ilgili kurumlara sunacaktır. Hep birlikte bu vahim durumu ortadan kaldıralım, bilgilerimizi, araştırmalarımızı birleştirelim. Sadece burası için değil Adana’da problemli olan kavşaklara, virajlara, kanallara ilişkin önlemlerimizi alalım. Alalım ki başka canların hayatı sönmesin.” diye konuştu.