Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Hukuk Danışmanı Sedat Deger, açıklanan 2015 Ocak ayı özür durumuna bağlı yer değiştirme sonuçlarına göre yine bir çok öğretmenin özürlerinin olduğu yere atanamadığına dikkat çekerek, “Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘il emri’ konusundaki farklı uygulamasına maruz kaldılar.” dedi.
Yaz ayında eş özrüne başvuranların şanlı olduklarına işaret eden Hukuk Danışmanı Sedat Deger, yazılı değerlendirmesinde, “Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı inisiyatifi eline alıp kılavuzda olmamasına rağmen tercihlerine yerleşemeyenlere ‘il emri’ni uygulamıştı ve öğretmenleri eşleri ile birleştirmişti. Bu hareket ile bakanlığımız birçok çevreden olumlu tepkiler almıştı. Görünen o ki yazın öğretmenlerin mağdur olmasının önüne geçen bakanlık kışın evlenenlere ise farklı davranarak il emrini uygulamadı ve bu yüzden birçok öğretmen ailesinden uzak kaldı.” izahında bulundu.

Değer, MEB’in yazın evlenene ‘il emri’ vermesi kışın evlenene ise ‘il emri’ni vermemesinin sonuçlarını öğretmenlerin, ailelerinden ayrı kalarak çektiklerine vurgu yaparak, “Peki ama bu farklı uygulamanın bir izahı var mı? Neden yazın uygulanan ve olumlu bir adım olan il emri kışın evlenenlere bir hak olarak verilmedi? Haklı olarak öğretmenler bu durumdan şikâyetçi ve mağduriyetlerinin çözülmesini istiyor ve bekliyorlar.” dedi.