Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram’ın yargılanması devam ediyor. Geçen duruşmada sanık avukatlarının mahkemeye sunduğu raporun aslı AFAD’dan istenmesine rağmen mahkemeye sunulmadı.

Van’da, 9 Kasım 2011’de yıkılan Bayram Oteli’nin sahibi Tevfik Bayram hakkında verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük hapis cezasının, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nce, 'Eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı' nedeniyle bozulmasının ardından yeniden yargılanan Tevfik Bayram, bugün üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanık Tevfik Bayram telekonferans yöntemiyle duruşmaya katılırken, sanık ve müştekilerin avukatları ile Bayram'ın yakınları hazır bulundu.

Önceki duruşmada sağlık durumunun tespiti için Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen Tevfik Bayram hakkında, sağlında cezaevinde kalmasına engel bir durumun bulunmadığı yönünde hazırlanan rapor okunarak dosyasına bırakılırken, sanık avukatları tarafından mahkemeye sunulan AFAD raporunun aslının talep edilmesine rağmen mahkemeye sunulmadığı belirtildi. Raporların okunmasının ardından söz alan müşteki ailelerin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, Yargıtay'ın bozma kararında sanık hakkındaki sorumlulukları açıkça belirttiğini anımsatarak, mahkeme heyetine sunulan raporla farklı bir durum için çalışıldığını dile getirdi.

Bozma kararında sorumlulukların ortaya konulduğunu ve hasar tespitinin bununla ilgisi olmadığını dile getiren Gündüz, önceki duruşmada talep edilmesine rağmen AFAD tarafından belgenin gönderilmemesinin mahkemeyi oyalamaya yönelik olduğunu ileri sürerek, suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade etti. Avukatların ardından söz verilen sanık Tevfik Bayram da kendisine ve ailesine bir tebligatın yapılmadığını, kaçma gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, tahliyesini talep etti.

Sanık avukatlarından Tahsin Saydan ise mahkemeye sundukları belgede, otelle birlikte 21 daire ve çevresindeki iş yerlerinin de kontrol edildiğine dair bilgilerin bulunduğunu kaydederek, "Bozma kararında ön hasar tespiti çalışmasının yapılmadığı belirtiliyor ama yapılmış. Demek ki bu durum göz önünde bulundurulduğunda durum değişebilecektir. Müvekkilimin adaletten kaçma gibi bir durumu söz konusu değildir. Ancak depremin ve toplumsal baskının yarattığı korku nedeniyle kaçmıştır. Sağlık durumu iyi değildir ve bu nedenle mahkemenin takdir edeceği şekilde tahliyesini talep ediyoruz." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, önceki duruşmada AFAD'tan talep ettikleri belgenin aslının tekrar istenmesine, gönderilmemesi durumunda ilgili görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı şerhinin müzekkerede belirtilmesine karar vererek, tahliye taleplerini reddetti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.