Afganistan ulusal polisinin eğitilmesi kapsamında yapılan anlaşma kapsamında 3. dönem afgan bayan polis adayları eğitime başladı. 332 Afgan bayan polis adayı alacakları 6 aylık zorlu eğitimin ardından ülkelerinin güvenliğinde rol alacak.

2011 yılında başlayan Afgan polis adaylarının eğitimleri kapsamında bu kez bayan polis adaylarının eğitimlerine başlandı. Sivas Polis Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen tören iki ülke milli marşlarının okunmasıyla başladı. Slayt gösterisinin ardından konuşan Polis Okulu Müdürü Fehmi Bozdağ, eğitimle ile ilgili verdi. Bozdağ, Türkiye öncülüğünde NATO, ABD ve Japonya’nın finansman eğitici desteğinde bulunduğu proje kapsamında bugüne kadar bin 954’ü erkek ve 284’ü bayan olmak üzere 2 bin 264 Afgan polisinin eğitim gördüğünü söyledi.

Japonya JICA Türkiye Ofisi Proje Geliştirme Danışmanı Miyuki Konnai ve BM Kalkınma Programı Lotfa Temsilcisi Suhayla Abhar’ın konuşmalarının ardından söz alan Polis Akademisi Başkan Yardımcısı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Fatih İnal ise daha önce okulda Afgan polislere eğitim verdiğini ve bu rütbede birinin neden eğitici olduğunu soranlar olduğunu anlatarak, "O zaman şunu söyledim; biz genç bir Cumhuriyeti azmettiğimiz bir dönemde kadim milletin değerli bacıları, Afgan halkı ‘Yıllardır İslam’a sancaktarlık yapmış bu millet yalnız değildir’ diyerek, çeyiz sandıklarındaki ziynet eşyalarını boyunlarındaki son gümüş ve altını Anadolu topraklarına destek olsun diyerek gönderdiler. Biz dostlarımızı ve düşmanlarımızı asla unutmadık ve unutmayız." şeklinde konuştu.

Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar da Afgan polis adaylarının eğitimine katkıda bulunanlara teşekkür etti. Vali Alim Barut ise Afganistan Türkiye dostluğuna değinerek, Afgan polislerinin eğitimine katkıda bulunmaktan onur duyduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Vali Alim Barut, Polis akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal, Polis Okulu Müdürü Fehmi Bozdağ ile Emniyet Müdürü Tugay Çalışkan’a polislerin eğitimine katkılarından dolayı plaket takdim etti.

Daha sonra Türk ve Afgan Polis Okulu eğiticilerine teşekkür sertifikası verildi. 332 Afgan kadın polis adayının 28 Mayıs’ta başlayan eğitimleri kapsamında 6 ay süresinde polisliğe uyum, temel ve ileri düzey polislik eğitimi alacakları kaydedildi.