Türkiye ve Afganistan arasında imzalanan 'Dostluk Antlaşması'nın 94. yıl dönümü, Sivas’ta düzenlenen törenle kutlandı. Afganistan Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi; ‘Türk ve Afgan halkı, iki millet iki beden, ama tek ruhtur.’ "dedi.

Türkiye-Afganistan dostluğunun 94. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Cumhuriyet Üniversitesi tarafından bir program düzenlendi. Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen program iki ülke milli marşlarının söylenmesiyle başladı.

Afganistan Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, yaptığı konuşmada, iki ülkenin dostluğuna vurgu yaptı. Sivas’ta olmaktan duyduğunu memnuniyeti dile getiren Jayhoon, "Afganistan ve Türkiye dostluğunun 94. yıl dönümünü sizlerle beraber kutlamak, benim için çok güzel bir duygu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi; ‘Türk ve Afgan halkı iki millet iki beden, ama tek ruhtur.’ " dedi.

'TÜRKİYE’YE İNANIYOR VE GÜVENİYORUZ'

İki ülke askerinin Çanakkale’de omuz omuza savaştığını hatırlatan Büyükelçi Jayhoon, “Hiçbir Afgan askeri, Türkiye’de eğitim gördüğü zaman vatanına hıyanet etmemiştir. Bunu biz böyle biliyoruz, onun için polislerimizi de gönderiyoruz. Türkiye’ye inanıyor ve güveniyoruz. Genç öğrencilerimizi gönderiyoruz. Kardeşliğimiz daha da pekişiyor. İnşallah birbirimizi daha iyi anlıyoruz ve bu kardeşlik daha da gelişecek.” diye konuştu.

'SİVAS İLE AFGANİSTAN ARASINDA GÜZEL İLİŞKİLER VAR'

Vali Alim Barut ise Sivas ile Afganistan arasında son dönemde önemli gelişmeler olduğuna değinerek, “Üniversitede okuyan Afgan gençlerimiz var. Polis Meslek Yüksek Okulu'nda dönem dönem gelen ve Afganistan’da görev yapmak üzere burada eğitim alan polis kardeşlerimiz var. Onun dışında ilimizde çeşitli semtlerde yaşayan Afganistan’dan gelmiş olan kardeşlerimiz var. İki milletin asırlara dayanan dostluğu nedeniyle bunları hiç kendimizden ayırmıyoruz. Bir anlamda bu dostluğun nişanesi olarak ta güzel bir organizasyon düzenlenmiş.” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık da üniversitede 30 Afgan öğrencinin eğitim gördüğünü aktararak, bu etkinlikle beraber iki kardeş ülkenin dostluğunun giderek daha da artması temennisinde bulundu.

İki ülkeye ait 'Bayrak' şiirlerinin okunmasının ardından iki ülke bayrağının açılması salondan büyük alkış aldı.

Türk Halk Müziği dinletisi sonrası iki ülke halk oyunları gösterisi sunuldu. Afgan halk oyunları ve Sivas halk oyunları ekibinin sergilediği 'Sivas halayı' büyük beğeni topladı.

Rektör Faruk Kocacık ile Afgan öğrencilerin büyükelçiye hediye vermesi ile program sona erdi. Afgan öğrenciler, üyükelçiye, Gazi Emanullah Han ve Mustafa Kemal Atatürk’ün resimlerinin bulunduğu tablo hediye etti.