Küresel Doktorlar ile Şifa Üniversitesi Şifalı Eller Kulübü’nün organizasyonu ile Kamerun, Mali ve Somali’ye giden öğrenciler, doktorlarla birlikte 65 katarakt hastasını ışığa kavuşturdu. Küresel Doktorlar (Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu) ile Şifa Üniversitesi Şifalı Eller Kulübü, önce kampanya düzenleyerek yardım topladılar, ardından da Kara Kıta'nın üç ülkesi Kamerun, Mali ve Somali’ye ayrı gruplar halinde 10–15’er günlük çalışma ziyaretinde bulundular.

Ağırlıklı olarak ilaç ve tıbbi donanım malzemesinden oluşan yardımlarla birlikte bu üç ülkeye giden doktor ve öğrenci grupları, hem hastanelerde görev aldı hem de yoksul ülkelerdeki köylere giderek sağlık taraması yaptı. Kampanyanın öncelikli hedeflerinden birisi de birçok Afrika ülkesinde binlere insanın kör olmasına sebep olan katarakt hastalığı ile mücadele oldu. Bu kapsamda gidilen ülkelerde, 65 kişinin katarakt ameliyatı yapıldı. Yurtdışındaki çalışmalarını tamamlayarak üniversiteye dönen öğrenciler için Şifa Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını, Şifalı Eller Kulübü Başkanı Hande Şükran Toparlı yaptı.

‘BİR İYİLİK, BİR MUTLULUK’

Şifa Üniversitesi'nin kuruluşundan bu yana Şifalı Eller Kulübü olarak, “Bir İyilik, Bir Mutluluk” misyonu ile hareket ettiklerini ve bugüne kadar çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Toparlı, “Son olarak da ESAFED, yeni adıyla Küresel Doktorlar ile birlikte 'Afrika’da Katarakt Ameliyatı ve Sağlık Taraması' kampanyasını gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız, Afrika’da üç ülkeye giderek Küresel Doktorlar'ın sağlık taraması kampanyalarına destek verdi. Bu ülkelerde bir kişinin göz ameliyatı 100 dolara mal oluyordu. Şifalı Eller Kulübü olarak, üç hafta gibi kısa bir sürede, katarakt ameliyatı olmayı bekleyen 65 hastanın ameliyatı için gereken desteği sağladık. Bu ülkelere gitmeden önce arkadaşlarımızdan, akademisyenlerimizden ve Şifa Üniversitesi hastanelerinden yardımlar topladık, ayrıca kermesler yaptık. Topladığımız yardımları, bizzat götürüp o insanlara ulaştırma fikri doğdu. Hastalara şifa olsun diye topladığımız 555 kilo tıbbi malzeme ve ilaç yardımı, çeşitli hediye ve oyuncaklarla birlikte 14 arkadaşımız, masraflarını kendi ceplerinden karşılayarak bu ülkelere gittiler. Öğrenci arkadaşlarımız, Küresel Doktorlar ile birlikte gittikleri bu ülkelerde, hastanelerde ve sağlık taramalarında görev aldılar.” diye konuştu. Toparlı, kampanyayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

KARA KITA SERGİSİ

Konuşmanın ardından üç ülkeye giden öğrenci grupları, ayrı ayrı sunumlarını yaptı. Orada fotoğraf karelerine sığdırabildikleri duyguları arkadaşları ile paylaştılar. Daha sonra gerek kampanya için yardım toplama çalışmaları yapan gerekse bu ülkelere giderek çalışmalara katılan öğrencilere ESAFED Genel Sekreteri Halil Güner, Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Vural, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz ve Şifa Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yusuf Erdoğan tarafından teşekkür plaketleri verildi. Program Kamerun, Mali ve Somali’de yapılan çalışmaları gösteren fotoğraf sergisinin gezilmesiyle son buldu.