Afrikalı dolandırıcılar, yıllardır ellerindeki solüsyonla beyaz kağıtları paraya çevirdikleri yalanı ile insanları kandırmaya devam ediyor. Çıkan onca habere rağmen ellerindeki parayı ikiye üçe katlamak isteyen kişiler, başlarına gelebilecek risklerin farkına bile varmıyor. Son olayda Kamerun'dan gelen 2 kişi, solüsyonla beyaz kağıtları Euro'ya çevireceklerini söyleyerek İ.Y.'yi isimli kişinin 80 bin Euro'sunu kaptı.

cumhuriyet savcılığına giden İhsan Y. isimli bir vatandaş, Afrikalı 2 kişi tarafından 79 bin 100 Euro'sunun dolandırıldığını söyledi. Yıldız, Eminönü'nde tanıştığı 2 Afrikalının, kendisine Türkiye'de yatırım yapmak istediklerini ancak memleketlerinden banka yoluyla paralarını buraya havale edemediklerini söylediğini dile getirdi. Bu kişilerin, ellerinde bulunan bir solüsyon sayesinde beyaz kağıt arasına koydukları her parayı çoğaltabildiklerini söylediklerini anlattı. Y.'nin iddiasına göre para beyaz kağıtlar arasına konulup üzerine de solüsyon dökülüyor. Bir süre bekledikten sonra beyaz kağıtlar da para haline dönüşüyordu. Y., örnek olarak kendisinin birkaç dolar banknotunu kullanarak beyaz kağıtları paraya çevirdiklerini söyledi. Ancak Y. dolandırıcıların el çabukluğu yaparak beyaz kağıtları bir süre bekledikten sonra gerçek paralarla değiştirdiğini fark etmedi.

İŞLERİNİ TİTİZLİKLE YAPTILAR

Dolandırıcılar, Y.'a işlemin 48 saat sürdüğünü, bu yüzden aynı para ile tekrar tekrar yapmanın zaman kaybı olduğunu belirterek getirebildiği kadar para getirmesini, bu şekilde parasını ikiye katlayabileceklerini kendilerinin de bir miktar komisyon alacağını söyledi. Y., önce 70 bin Euro getirdi. Ardından da iki defada arkadaşlarından ya da tanıdıklarından temin ettiği 9 bin 100 Euro daha getirdi. Dolandırıcılar, paraları aynı büyüklükteki beyaz kağıtların arasına koydular ve üzerine de bolca solüsyon döktü. Sözde paranın şekli, yazıları ve herşeyi, üzerine kapatılan beyaz kağıda geçecekti. Ancak Y., bu şekilde olsa bile paranın şeklinin kağıda ters geçebileceğini aklına bile getirmedi. 48 saat beklenme süresinde 2 dolandırıcı Y.'ın paralarını alarak kayıplara karıştı.

DOLANDIRILDIĞINI POLİS ANLATINCA ANLAYABİLDİ

Parasını kaptıran Y., cumhuriyet savcılığına giderek durumu anlattı. Olay nedeniyle Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği bünyesinde soruşturma başlatıldı. Y., polislerin kendisine yaptıkları bilgilendirmenin ardından bu şekilde binlerce insanın, o kadar uyarılmasına rağmen dolandırıldığını anladı.

KAMERUNLU İKİ DOLANDIRICI POLİSTEN KAÇAMADI

Dolandırıcılara tuzak kuran polis, İhsan Y.'ye bu kişileri tekrar aramasını ve yüklü miktarda para bulduğunu söylemesini istedi. Y., dolandırıcıları arayarak kendisine söylenen adrese gitti. Ancak iki dolandırıcı kendi verdikleri adreste polisten kaçamadı. Naoussi Soh David (38) ve Sufeu Naoussi Zepirin (37) yakalanarak gözaltına alınırken üzerlerinden bir miktar dolar ve Euro elegeçirildi. İki şüphelinin gözaltına alınması ve üzerlerinden çıkan paralar da polis kamerası ile kaydedildi.

Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilen iki şüphelinin Kamerun uyruklu oldukları ve Türkiye'ye turist pasaportu ile geldikleri belirlendi. İki dolandırıcı, işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede verdikleri ifadenin ardından serbest bırakıldı. Ancak polis, yurtdışı edilmeleri için iki Kamerunluyu gözaltına aldı.