Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika gezisinde Türk okullarının kapatılmasını istemesine İstanbul’da eğitim alan Afrikalı öğrenciler tepki gösterdi. Ülkelerinde Türk okullarının çok önemli bir yerinin olduğuna vurgu yapan öğrenciler, “Orada bulunan insanlar gönül insanı. İnsanlara hizmet ediyorlar. Bu okulların orada devam etmelerini ve daha fazla açılmalarını isterim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında bulunduğu Etiyopya’da Türk okullarının kapatılmasını istemiş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu ülkelere okul yapacağını söylemişti. İstanbul’da üniversite eğitimi alan Afrikalı öğrenciler, Cumhurbaşkanı’nın talebine tepki gösterdi. Türk okullarının ülkelerinde önemli bir vazife üstlendiğini kaydeden öğrenciler, halkın da Türk okullarının varlığından memnun olduğunu dile getirdi. Almanya, Fransa gibi ülkelerin de okulları olmasına rağmen kendilerinin Türk okullarını tercih ettiklerini anlatan öğrenciler, bu okulların hem eğitim hem de ahlaki açıdan öğrencileri çok iyi yetiştirdiklerini kaydetti.

Bahçeşehir Üniversitesi Matematik Bölümü’nde 3. sınıf okuyan Ganalı Muhammed Kamil ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Bankacılık-Finans Bölümü okuyan İsa Muhammed de Türk okullarından duyduğunu memnuniyeti dile getiren öğrencilerden. “Burada olmaktan çok memnun kaldım.” diyen Ganalı Muhammed Kamil, “Türkiye’yi tercih etme sebebim; birçok arkadaş burada okudu ve başarılı oldu, onları örnek alarak Türkiye’yi tercih ettim. Orada Türk okullarında okuyan arkadaşlar ve öğretmenlerin de teşviki oldu.” şeklinde konuştu.

Muhammed Kamil, Türk okulları hakkındaki düşüncesini de şöyle ifade etti: “Orada bulunan insanlar gönül insanları. Onlar Gana halkına yardım etmeye çalışıyor, insanlara hizmet ediyorlar. Gana halkı da onları iyi bir şekilde karşılıyor. Memnun kalıyorlar onlardan. Bu okulların orada devam etmelerini ve daha fazla açılmalarını isterim. Burada okuyup ülkeme dönüp insanlara hizmet etmek istiyorum ben de.”

Somalili Muhammed İsa ise “Benim zamanımda Türk okulu yoktu ancak şimdi açıldı. Oraya gittiğimde o insanlarla tanıştım. Çok güzel buldum ortamı. Okullar eğitim açısından çok kaliteli. Derslerde pratik de yapıyorlar. Özellikle Endüstri, Biyoloji, Fizik derslerinde çok iyiler. Biz Türkiye’yi kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Halkımız da Türk okullarına çok iyi gözle bakıyor. İyi eğitim verdikleri için halk çok seviyor. Aileler ilk önce Türk okullarını tercih ediyor. O okullar gönül işi. Normal okullarda mesai bitince okuldan giderler, ama onlarda hocalar gitmiyor. Öğrencilerle ilgileniyor, onlarla top oynuyorlar. Dersleri tekrar ediyorlar, öğrencilere kendi aileleri gibi davranıyorlar. Önce Türkiye’ye Müslüman bir ülke diye bakıyordum ama şimdi ikinci ülkem oldu. İleride de bu ilişkisi sürdürmek isterim. Belki Somali ile Türkiye arasında köprü olacağız diyez düşünüyorum.” şeklinde konuştu.