Afyonkarahisar’da indirimli et satışının yapıldığı Et Balık Kurumu’nun satış noktasının olmaması, vatandaşların tepkisine neden oldu.

Et fiyatlarının hızla tırmanmasından hem tüketici, hem besici, hem de kasap esnafı şikayetçi. Kasap esnafı yüksek maliyetle aldığı eti yüksek fiyatla satmak zorunda kalınca vatandaşla karşı karşıya kalıyor. Vatandaş, devletin et fiyatlarını düzenlemesine rağmen ucuz ete kavuşamamanın sıkıntısını yaşıyor. Bu durumda sivil toplum kuruluşlarının sorumluluk alması, Et-Balık Kurumu’nun düşük fiyatlı etini Afyonkarahisar’a getirip satışa sunması öneriliyor.

Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörükoğlu, et fiyatlarında son dönemde devam eden yükselişin herkesi tedirgin ettiğini söyledi. Et fiyatlarını aşağıya çekmek için ithal ete karşı çıktıklarını, bunun üreticinin bitmesi anlamına geldiğini belirten Yörükoğlu, canlı hayvan girişiyle fiyatların kısa sürede aşağıya düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Yörükoğlu, spekülasyonlara inanmamak gerektiğini belirterek, dana kesim fiyatının 25 lira olduğunu kaydetti. Yörükoğlu, halkın uzun ete ulaşması konusunda Et Balık Kurumu’nun da acilen şube açması gerektiğini dile getirdi.

Afyonkarahisar’daki kasap tezgahlarında etin kilosu 34 TL’den satılıyor. Hükümetin aldığı tedbirler sonrasında Et Balık Kurumu et fiyatlarını düzenlemek için fiyatlarını geri çekti. Et-Balık Kurumu etin kilogramını 25,75 TL’den satıyor. Afyonkarahisar’da tezgahtaki etle, Et Balık Kurumu’nun tezgahlarındaki etin fiyatı arasında yüzde 30’a yakın fark var. Maalesef Afyon’da Et Balık’ın satış noktası bulunmuyor. Bu nedenle Afyonkarahisar halkı ucuz ete halen çok uzak.

KASAP DA DERTLİ, VATANDAŞ DA

Kasap esnafı fiyat düzenlemelerinden önce olduğu gibi yine yüksek fiyattan hayvan kestiği için tezgahtaki fiyatlara dokunamıyor. Vatandaş ucuz et istiyor, ama esnaf bu konuda çaresiz. Derdini vatandaşa anlatmakta zorluk çekiyor. Türkiye genelindeki büyük et üreticileri ise et dolaplarını ucuz karkas etle dolduruyor. Et ve et mamülleri üretiminde kullanılmak üzere ucuz et stoklanıyor. Tüm bu gelişmeler karşısında hükümetin aldığı tüm tedbirler havada kalırken vatandaşın ucuz et hevesi de kursağında kalıyor.