Afyonkarahisar’da, kamuoyunda domuz gribi olarak adlandırıla H1N1 virüsü şüphelisi bir kişinin kan tahlili sonuçları pozitif çıktı. 60 yaşındaki hastadan alınan kan numunesi teyit için Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na gönderildi.

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 'salgın yok' açıklamasına rağmen bir hafta içinde domuz gribinden ölenlerin sayısının 11’e ulaşması kamuoyu tarafından endişeyle karşılanıyor. Afyonkarahisar’da bir kişi domuz gribi şüphesiyle hastaneye yatırıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde H1N1 virüsü şüphelisiyle yoğun bakımda tedavi altına alındı.

Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Lütfi Akgün, klinik bulguları uyan hastanın takip edildiğini söyledi. Akgün, "AKÜ’nün yaptığı tahlillerde sonuçların pozitif olduğu söyleniyor. Ancak bu resmi bir şey değil. Bizim buna hemen pozitif dememiz doğru değildir. Klinik belirtiler uyuyor. Biz kan tahlillerini aldık, Ankara’ya gönderdik. Oradaki sonuç eğer pozitif gelirse biz pozitif olarak kabul edeceğiz. Akreditasyon edilmiş olan laboratuvarlardan sonuç gelmeyince ‘şudur’ diyemiyoruz." dedi. Akgün, kesin sonuçlar gelinceye kadar hastanın şüpheli olarak değerlendirildiğini kaydetti. Akgün, diğer yandan bir özel hastanede yatan hastanın da tahlillerinde H1 virüsü çıktığını, ancak bunun domuz gribi olmadığın belirtti.

'HİJYEN ÇOK ÖNEMLİDİR'

Akgün, virüse daha çok bağışıklık sistemi zayıf olanların yakalanma riskinin yüksek olduğunu ifade etti. Akgün, "En önemli şey hijyendir. El yıkama, odaların havalandırılması, bol su tüketilmesi, meyve sebze tüketimini artırmak ve iyi uyku çok önemlidir. Kronik hastalığı olanlara, yaşlılara, hamilelere, çocuklara mutlaka grip aşısının yapılması gerekiyor." diye konuştu.