CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Hem benim kendi seçim bölgem Malatya'da hem de Türkiye'de yandaş sendika Eğitim-Bir-Sen'e üye olmayan okul müdürü kalmadı” uyarısında bulundu.

'EĞİTİM SEVİYESİ YERLERDE SÜRÜNÜYOR'

Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya’nın eğitim sorunlarına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında 7 bine yakın okul müdürünün görevden alındığını hatırlatan Ağbaba, hükümet yakın sendikanın dışında Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen'e mensup okul müdürlerinin kıyıma uğratıldığını ifade etti. Görev süresi 4 yılı aşan okul müdürlerinin yanlı bir değerlendirmeye tabi tutulduğunu aktaran Ağbaba, “Değerlendirme tamamen kendi yandaşlarını okullarda idareci yapmak için kullanıldı. Bu uygulama için kamuoyuna paralel yapı mensubu okul müdürlerini görevden atmak için yapıldığı söylendi. Ama uygulamanın böyle olmadığını gördük. Hem benim kendi seçim bölgem Malatya'da hem de Türkiye'de yandaş sendika Eğitim-Bir-Sen'e üye olmayan okul müdürü kalmadı. Malatya'da bu nedenle eğitim seviyesi yerlerde sürünüyor.” dedi.

'MALATYA’NIN EĞİTİMDE 60'INCI SIRALARDA YER BULMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ'

İllerin sınavlarda başarı ortalamalarında Malatya’nın en alt sıralarda yer aldığını savunan Ağbaba, 81 ilin sınavlardaki başarı sırasına bakıldığında Malatya’nın 60'ıncı sıralarda yer bulmasının düşündürücü olduğunu dile getirdi.

Yeni atanan öğretmenlere millî eğitim müdürlerinin Eğitim-Bir-Sen'in formunu verdiğini belirten Ağbaba, “Yapılan işlem tamamen Milli Eğitim Bakanlığının inisiyatifinde. Millî Eğitim Bakanlığı yandaş sendikayı güçlendirmek, diğer sendikaları yok etmek istiyor.” dedi.

'TAŞIMALI EĞİTİMDE ÇOCUKLAR EN AZ BİR AY SONRA OKULA BAŞLIYOR'

Malatya’daki taşımalı eğitimin sorunlarına da değinen Ağbaba, "Taşımalı eğitim denen bir sistem var. Sayın Bakan, bunu defalarca dile getirdim, Malatya'da taşımayan bir sistem hâline dönüşüyor. Geç yapılan ihaleler sayesinde Malatya'daki taşımalı okullarda okuyan öğrenciler Ankara'daki, İstanbul'daki, İzmir'deki çocuklardan en az bir ay sonra okula başlıyor. Bunu 2011'de milletvekili olduğum günden beri söylüyorum, bu sorun giderilemedi, ihaleler geç yapıldığı için Yazıhan'dan Pütürge'sine kadar taşımalı eğitim yapılan bütün okullarda aynı problemi yaşıyoruz. Maalesef, taşımalı sistem değil, taşımama üzerine kurulmuş bir sistem” diye konuştu.

Veli Ağbaba, 4+4+4 isimli yasadan Malatya çok çektiğini belirterek, “Övünerek söylüyorum bu Meclis kürsüsünden, o 4+4+4'e destek vermeyen, 'evet' oyu vermeyen tek grup Cumhuriyet Halk Partisi Grubu. AKP'si, MHP'si, BDP'si 4+4+4'e 'evet' oyu verdi, şimdi Malatya'da, Türkiye'de Alevi çocuklar zorla imam hatip okullarına gönderiliyor. Arguvan'da, hiç imam hatip talebi olmayan yerlerde maalesef imam hatip liseleri açılıyor. Bunu da huzurlarınızda bir kez daha kınıyorum. Bu bir ayrımcılıktır, bu asimilasyondur, bu maalesef, kendi dışında olan, kendi gibi düşünmeyen, kendi gibi inanmayan herkesi kendinize benzetme operasyonudur. Bunu da buradan bir kez daha kınıyorum. Alevi çocuklarının zorla imam hatip lisesine gönderilmesini kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.