CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, terör olaylarının araştırılması komisyonu kurulması için TBMM’ye teklif sunduklarını, ancak teklifin AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildiğini söyledi. Araştırma önergelerinin reddedilmesinde AK Parti’ye destek veren MHP’nin önemli rol aldığını söyleyen Ağbaba, “Biz komisyon kurulmasını önemsiyoruz. Her gün yeni şehit haberleri almaya başladık. Maalesef 2012 Ağustosuna tekrar döndük.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman İl Başkanı Abuzer Tanrıverdi, Merkez İlçe Başkanı Hanifi Çavuş ve partililer ile birlikte Karapınar Cem Evi ziyaret eden Ağbaba, burada gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çözüm sürecinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yürütülmesi ve şeffaf olması gerektiğini vurgulayan Ağbaba, “Cumhurbaşkanı bizim dediğimiz noktaya geldi. 'Ben Dolmabahçe mutabakatını tanımam' dedi. Hiç kimse Türkiye’de kan akmasını istemiyor. Herkes bu çatışmazsızlık sürecinin devam etmesini istiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bu konuda elimizden geleni yapacağız. Bu konuda hazır olduğumuzu söylemek gerekiyor. Türkiye’de silahların değil siyasetin konuşulması gerekiyor. Türkiye’de herkesin bu konuda samimi olması gerekiyor. Başta geçici hükümetin samimi olması gerekiyor. Cumhurbaşkanın bu konularda çok karışmaması gerekiyor. Cumhurbaşkanı her konuştuğunda maalesef Türkiye gerginleşiyor. Biz bu konuda Türkiye’de tekrar siyasetin devreye girmesini herkesin saf olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda herkesi göreve davet ediyoruz." diye konuştu.

"Meclis'te komisyon kurulsaydı, Suruç'ta yaşanan olayları araştırmış olsaydı, yine gece uykusunda hunharca katledilen 2 polisimizin katilleri araştırılmış olsaydı. Türkiye bu süreç açısından çok daha farklı bir noktaya gelebileceğini düşünüyoruz." diyen Ağbaba, şöyle devam etti: "Şimdi maalesef cumhurbaşkanı talimatıyla bir dokunulmazlık tartışması tekrar başladı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak dokunulmazlık konusundaki görüşümüz net; biz kürsü dokunulmazlığını doğru buluyoruz. Dokunulmazlık kaldırılacaksa 550 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Dokunulmazlığın bir siyasi şantaj olarak da kullanılmasına karşıyız. Cumhurbaşkanı dokunulmazlığı şantaj olarak kullanıyor.”

Adıyaman’da çocukları IŞID’e katılan ailelerle görüştüklerini anlatan Ağbaba, “Aileler çocuklarının IŞİD’e katıldığını, devletin bu konuda hiç bir şey yapmadığı, resmen devletin kontrolünde IŞİD’e katıldıklarını aileler açıkça ifade ediyorlar.” açıklamasında bulundu. Erken seçimin Türkiye’ye fayda sağlamayacağını belirten Ağbaba, 7 Haziran'daki seçimlerde milletin bir mesaj verdiğini ve bu mesajı herkesin değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında HDP’yi de eleştiren Ağbaba, “Herkesin şiddete karşı arasına mesafe koyması gerekiyor. Hiç kimse şiddettin fayda getireceğine inanmamalı. Şiddete herkesin karşı çıkması ve mesafe koyması gerekiyor. Bu dönem silahların değil siyasetin konuşması dönemi. Silahlar susup, siyasetçiler konuşmalı. Bu konuda bizim duruşumuz ve görüşümüz net.” şeklinde konuştu.