Türkiye'nin farklı yerlerinden kadın cinayetine kurban gidenlerin yakınlarının oluşturduğu Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Platform üyeleri, 'ağırlaştırılmış müebbet maddesi'nin kadın cinayetlerinde uygulanması için hükümetin gereken düzenlemeyi yaparak resmiyet kazandırmasını, böylece inisiyatifin hakim ve savcıların elinden alınmasını istedi.

Basın kapalı gerçekleşen ziyaret sonrası platform başkanı Gülsüm Kav, Aslan ailesinin acısını paylaşmak için geldiklerini ifade etti. Kadın cinayetlerine kurban giden ailelerin yüzündeki acının çok somut olduğunu anlatan Kav, bu büyük üzüntünün bitmesinin mümkün olmadığını söyledi. Platform olarak 5 yıldır kadınların öldürülmesinin önüne geçip mutlu mesut yaşamanın yolunu aradıklarını anlatan Kav, "Bu, Türkiye'deki bütün kesimlerin ortak acısınıdır. O yüzden bugün de öldürülen kadın kardeşlerimizin aileleriyle buradayız." şeklinde konuştu.

Kadın cinayetlerinde indirimlerin olmasının yeni cinayetlere sebebiyet verdiğini vurgulayan Kav, indirimlerin kaldırılmasını istedi. Bununla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ek madde teklifinde de bulunduklarını kaydeden Kav, şunları söyledi: "Acının bitmesi için gerekli olan çözüm için ilk adımın atılmasını sağlamak istiyoruz. Özellikle kendimizi idam, hadım etme gibi yine insan haklarına aykırı cezalardan ayırt etmek için talebimiz ağırlaştırılmış müebbettir, idam istemiyoruz. Bir insan hakları suçu olan kadın cinayeti yine bir insan hakları ihlaliyle örtülemez. Yapılması gereken çok açık bellidir; ağırlaştırılmış müebbet maddesinin kadın cinayetlerinde uygulanması. Bu şu anda bizim takip ettiğimiz davalarda uygulanabilir ama hakimlerin, savcıların insiyatifine bırakılmış durumda. Biz bunun resmiyet kazanmasını istiyoruz çünkü yasada o boşluk olduğu sürece çok haksız, adaletsiz indirimler oluyor. Yerine getirilebilir bir talebimiz var, nasıl Meclis'te 4 partinin ortak görüşüyle kadına yönelik şiddeti araştırma komisyonu kurulduysa bu bizim ortak acımız ise bütün herkes bunda birleşiyorsa bu cezada olması gereken düzenlemenin yapılmasını istiyoruz. Meclis'e de çözüm önerilerimizi sunduk, bu sese kulak vereceklerine inanıyoruz."

Yaklaşık 3 ay önce eşi tarafından öldürülen Emine Börü'nün ablası Fatma Güneş ise "Af çıkmasın bunlara. Gereken cezayı alsınlar bunlar. Orada çürümelerini istiyoruz" diye konuştu.
Yine eşi tarafından öldürülen Emine Baş'ın babası Sabri Us, 3 torunu ile ortada kaldığını ifade ederek, sanıklara en ağır cezaların verilmesini istedi.

Basın açıklaması sırasında yakınlarını kaybeden ailelerin gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

ÖZGECAN İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUNDU

Öte yandan, Özgecan Aslan için Müftü Camii'nde öğle namazının ardından mevlit okutuldu. İl Müftüsü Ali Melek'in de katıldığı mevlid sonrası Özgecan için dua edildi.