Kısa dönemli AGİT Gözlem Heyetinin Özel Koordinatörü ve Lideri Vilija Aleknaite Abramikiene, “Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) seçim kampanyası ve seçim idaresi ile ilgili konuları içeren bazı kararları mevzuatla uyumlu değildir ve YSK kararlarının yargı denetimine tabi olmaması güçler ayrılığını hiçe saymakta ve seçimle ilgili konularda yasal çözüm yollarına erişimi engellemektedir.” dedi.

Avrupa Konseyi ve AGİT, Uluslararası Seçim Gözlemcileri Heyeti 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi gözlemine ilişkin Hilton Otel’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AGİT Gözlem Heyetinin Özel Koordinatörü ve Lideri Vilija Aleknaite Abramikiene, seçimler toplumu canlı ve yoğun bir kampanya sürecine dahil ettiğini ifade ederek “Türkiye’deki etkin siyasi güçler arasından gerçek bir tercih yapılabileceğini göstermiştir.” diye konuştu.

Özellikle seçim gününe sayılı günler kala şiddet olayları ve trajik hayat kayıplarından sonra, insanların dün bu kadar etkin olarak seçim yerlerine gidildiğini kaydeden Abramikiene, ”Vatandaşların süre gelen bu katılım düzeyi, demokratik seçimlere olan bağlılıklarını göstermektedir. Basın yayın özgürlükleri ve Meclise girmek için gerekli yüksek barajı da kapsayan diğer zorlukların, vatandaşların tercihlerini daha iyi yansıtılabilmesi için ele alınması gerekmektedir.” ifadesinde bulundu.

Temel haklara genel olarak riayet edildiğini belirten Abramikiene, “Maalesef seçim kampanyası, parti binalarına yönelik çok sayıda saldırı ve kimisi ölümle sonuçlanan ciddi fiziksel saldırı hadiseleri ile gölgelenmiştir.” diye kaydetti.

'YSK KARARLARININ YARGI DENETİMİNE TABİ OLMAMASI GÜÇLER AYRILIĞINI HİÇE SAYMAKTA'

Seçimlerin genel olarak profesyonel bir şeklide organize edildiğini ancak seçim idaresinde daha çok şeffaflık olmasının seçim sürecinde güveni arttırılması gerektiğinin altını çizen Abramikiene, “Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) seçim kampanyası ve seçim idaresi ile ilgili konuları içeren bazı kararları mevzuatla uyumlu değildir ve YSK kararlarının yargı denetimine tabi olmaması güçler ayrılığını hiçe saymakta ve seçimle ilgili konularda yasal çözüm yollarına erişimi engellemektedir.” diye eleştirdi.