HATAY (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türkiye'de şubat ayı sonu itibariyle 1 milyon 400 Suriyeli çocuğun bulunduğunu ve bunların 310 binin çeşitli okullarda kayıtlı olduğunu bildirdi.

UNICEF Türkiye Temsilciliğinden yapılan açıklamada, iç savaştan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklara kaliteli bir eğitim verilmesi için çalışmaların aralıksız sürdüğü belirtildi.

UNICEF'in, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla (AFAD) koordine bir şekilde ve Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliğinde, Türkiye'de 12 ilde 41 okulun yapımına maddi olanak sağladığı ifade edildi.

Türkiye'de okul inşası, öğretmenlere destek, okul binalarının yenilenmesi ve Suriyeli çocukların devam ettikleri Türk okullarının işletme ile bakım giderlerine destek verildiğinin de aktarıldığı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"UNICEF, ayrıca okulların döşenmesi, çocuklara okul malzemeleri, eğlenme-dinlenme ve erken dönem çocuk gelişim paketleri sağlanması gibi çalışmaları da yürütmektedir. Türkiye'de şubat ayı sonu itibariyle tahminen 1 milyon 400 Suriyeli çocuktan Milli Eğitim Bakanlığı bilgilerine göre 310 bini çeşitli okullarda kayıtlı durumdadır. UNICEF’in odaklandığı bir başka konu da psikososyal hizmetler ve uzmanlık hizmetlerine sevkler dahil çocuk korumadır. Çocuk Dostu Alanlar aracılığıyla psikososyal destek hizmetlerinden düzenli olarak yararlanan çocuk sayısı 50 bin kadardır.''

- Suriyeli gönüllü öğretmenlerin desteklenmesi

UNICEF'in sağladığı fonlarla Türkiye'deki Suriyeli gönüllü öğretmenlerin desteklenmesi projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve PTT arasındaki iş birliğiyle maddi katkıda bulunulduğu belirtildi.

Öğretmenlere destek girişiminin Kanada, Finlandiya, Almanya, Japonya, Kuveyt, Hollanda, İsveç ve ABD'nin doğrudan ile Avrupa Birliğinin de fonlardan destekte bulunduğu, bu kapsamda, ocak ayı itibarıyla 19 ilde 9 bin Suriyeli gönüllü öğretmenin aylık olarak bundan yararlandığı kaydedildi.

Açıklamada, kamplardaki öğretmenlere aylık 600, kamp dışındakilere ise 900 lira destek verildiği bildirildi.