Manavgat Esnaf ve Sanatkarlar Odası(MESO) Başkanı Hasan Çelik, ahiliğin temelini güzel ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik ve güzel meziyetlerin oluşturduğunu söyledi.

Ahi Evran tarafından kurulan ahiliğin güzel ahlak ve meziyetlerin birleştiği bir sosyoekonomik düzen olduğunu belirten Çelik, esasen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir meslek yapılanması olduğunu kaydetti.

MESO, Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda Ahilik Haftası kutlaması yaptı.
Etkinlikte Manavgat Halk Eğitim Merkezi Mehteran Takımı konser verdi. Konser sonrası konuşma yapan Çelik, ahiliğin kendi kural ve kurullarının olduğunu ifade etti. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan ahiliğin iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin vebütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu ve Ahi Evran'a Ahi Baba da denildiğini hatırlatan Çelik, ahi olmak ve peştemal kuşanmak için kişinin bir ahi tarafından önerilmesi zorunlu olduğunu kaydetti.

Üye olmak isteyenlerden yedi fena hareketi bağlaması ve yedi güzel hareketi açması gerektiğini belirten Çelik, "Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak. Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilm ve mülayemet kapısını açmak. Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak. Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet kapısını açmak. Halktan yana kapısını bağlamak, Hak'tan yana kapısını açmak. Herze ve hezeyan kapısını bağlamak, marifet kapısını açmak. Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak. Ahiliğin görevini günümüzde meslek odaları yapmakta. Dürüstlük her zaman şiarımız olmalı." diye konuştu. Çelik, çevresinde iyi tanınmayanlar, kötü söz getirebileceği düşünülenler, zina ettiği ispatlananlar, katiller, hırsızlar, dellallar, vergi memurları ve vurguncuların ahi olamadığını dile getirdi.