Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Taşharman Köyü İlkokulu’ndaki öğrenciler, Osmanlı dDevleti döneminde uzun yıllar sürdürülen sadaka taşları geleneğine benzeyen bir geleneği yaşatıyor. Öğrenciler, 'Kardeşlik Kutusu' projesi ile okullarda yeni ancak tarihi bir geleneği yaşıyor.

Proje Sorumlusu ve Taşharman Köyü İlkokulu Müdürü Bilal Uludağ, “Burada sağ elin verdiğini sol elin görmemesi düsturuyla yola çıkarak, yardım yapan ve yardım alan kesinlikle birbirlerini görmemekte ve yardım alan hiçbir minnet altına girmemektedir. Kutudan ihtiyacı kadar istediği kadar gelip ihtiyacı kadar parayı almaktadır.” dedi.

Başlatılan ‘Kardeşlik kutusu’ adındaki projenin öğrenciler arasında yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel somut örneği olduğunu ifade eden Okul Müdürü Uludağ, “Okulumuzda başlattığımız projemiz sayesinde, öğrenciler ihtiyaç fazlası kalem, silgi, açacak ve paralarını Kardeşlik Kutusu'na atıyorlar, ihtiyacı olan öğrenciler ise kutudan ihtiyaçları kadar kalem, silgi, açacak ve para alıyorlar. Yardımlaşmanın, dayanışmanın, kardeşliğin, paylaşmanın en güzel örneklerinden biri olan bu projemizde, veren de alan da birbirlerinden habersiz olmasıdır. Bu uygulama ile öğrenciler arasında arkadaşlık ve kardeşlik duygularının geliştiğini somut olarak görmekteyiz. Turgut Özal İlkokulu olarak değerler eğitimi konusunu önemsiyoruz ve bu konuda pek çok somut çalışma ve projeler üreterek öğrencilerimizi topluma faydalı bireyler haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ahlakı zedeleyen bazı televizyon programları ve şiddeti aşılayan bilgisayar oyunları yerine kardeşliği, paylaşmayı, sevgiyi, hoşgörüyü öğreten kardeşlik kutuları, kardeşlik projeleri olmalı her yerde. Değerler eğitimi kapsamında gerçekleşen bu projemiz ile öğrencilerimiz sevginin, kardeşliğin ve paylaşmanın ne demek olduğunu küçük yaşlarda öğreniyorlar ve bizler eğitimciler olarak iyi bir nesil yetiştirebilmenin sorumluluğu bilincindeyiz. Yüzyıllar önce Osmanlı Devleti’nde uygulanmış yardımlaşma taşlarına benzeyen bu projemiz, tarihimizdeki değerlerimizin tekrar gün ışığına çıkacağının göstergesi olup, vicdanlı ve dürüst bir nesil yetiştirmenin temelini oluşturacaktır.” diye konuştu.

Projenin amaçlarıyla ilgili bilgi veren Okul Müdürü Uludağ, “Projemizin amaçları; atalarımızın asırlarca sürdürdüğü paylaşmanın, dürüstlüğün, kardeşliğin, tevazunun en güzel örneği olan sadaka taşı kültürünü günümüzde yaşatmak, okulumuzdaki tüm öğrencileri değerler eğitimi kapsamına almak, öğrencilerde istendik kazanımlar gerçekleştirmek, öğrencilere uygulamalı bir değerler eğitimi vermek, öğrencilerde kendilerine güven duygusu oluşturup başarıyı tatmalarını sağlamak ve öğrencilerin sorumluluk duygularını geliştirmek, öğrencilerde haz alma ve aktif katılımcı olma ruhu oluşturmak.” şeklinde konuştu.