Mardin Büyük Şehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, devlet ve hükumetlerin yıllarca Arap ve Kürtleri birbirine düşman yaptığını söyledi.

Mardin Büyük Şehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği organizasyonu ile Mardin ve ilçelerinde 30 Nisan 9 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Çerçi Film Günleri kapsamında yaptığı basın toplantısında bölgede yaşayan farklı kültürlerle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle devlet ve hükumetler yıllardır Mardin kültürü üzerinde asimilasyon politikası yürüttüğünü belirten Başkan Türk, ”Devlet bir millet anlayışı üzerine kurulmuştur. Aynı şekilde Mezopotamya'nın hakikati hiçbir zaman da bu değildir. Çok kültürlülük söz konusudur. Ama onlar bunu ortadan kaldırarak tek bir kültürü yaşatmaktadır. Oysa burada Süryanilerin, Arapların, Êzidîlerin de kültürleri yaşamaktadır.” dedi.

Devlet ve hükumetlerin bu iki topluluktan çekindiğini ifade eden Türk, ”Bunun için de Mardin'de halkların gelecekte birleşmeleri ve devlete karşı fikirlerinin birleşmesinden korktukları için bu farklı kültürlerin birleşmesine engel oldular. Yıllarca Arap ve Kürdü birbirine iki düşman yaptılar. Oysa bizler 5 bin yıldır beraber yaşayan kardeş halklarız. Bugün din ve mezhepler arasında kimi sözler çıkarmaktadırlar. Oysa Ortadoğuda ki halklar arasında birlik kurulduğu zaman Ortadoğu emperyalizmin etkisinden de kurtulur. Ama işte o mantık bunu istemiyor. Halklar arasında diyalog yaşanmasını istemiyor. Oysa Mardin çok hassas bir yerdir. Bizlerde diyoruz ki Mardin'de gizlenmek istenen bu kültürlerin ortaya çıkması gerekir" şeklinde konuştu.