Alevi vakıf, dernek ve federasyonları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Aleviler ve cemevleri ile kararının uygulanmamasını protesto etti. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Maltepe Kaymakamlığı önüne siyah çelenk bıraktı.

AİHM’in cemevleri ve Aleviler ile kararlarının uygulanmamasına tepki gösteren çok sayıda Alevi dernek, vakfı ve federasyon temsilcisi bu durumu protesto etmek için Maltepe’de bir araya geldi. Maltepe Kaymakamlığı önüne siyah çelenk bırakan grup, daha sonra konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Maltepe Belediyesi’nin AİHM kararını uygulamak istediği ancak Kaymakam’ın bu kararı bölge idare mahkemesine taşıdığı belirtildi. Kararın uygulanmamasının Türkiye’yi uluslararası platformda zor durumda bırakacağı vurgulandı.

‘AKP inancımdan elin çek’, ‘Devletin Alevisi olmayacağız’, ‘Kaymakam istifa’ sloganlarının atıldığı eylemde, konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cemevleri AİHM kararına istinaden bir takım belediyelerce ibadet yeri olarak kabul edilmişti. Buna göre, 6 aydır Başbakan’ın da bilgisi dahilinde elektrik ve su parası ödenmiyordu. Ne yazık ki Maltepe Kaymakamı Necip Çakmak, Maltepe Belediyesi’nin aldığı bu kararı yok saymak için konuyu bölge idare mahkemesine taşıdığı. Dilekçede, kararın laiklik ilkesine aykırı olduğunu, toplumun huzurunu bozan bir kurum olarak beyan etmesi Alevi toplumunu son derece üzmüştür. Uluslararası mahkeme kararını tanımayan kaymakam, özellikle Alevi toplumunun yoğun yaşadığı Maltepe’de kaos yaratmakta ve uluslararası platforma Türkiye’yi zora sokmaktadır. Bu tutum AİHM kararına meydan okumaktır. Eğer bunların arkasında hükümet var ise üyesi olduğu Avrupa Konseyi üyeliğinden vazgeçmelidir.”

Bu arada, açıklamada cemevlerini ibadet yeri kabul eden MHP, CHP ve HDP’ye de teşekkür edildi.