Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2009 yılında parlamento adaylığı engellenen soydaş Türk derneği temsilcisi Sabit Danış’ın başvurusunu haklı bularak Romanya’yı mahkum etti.

2009 yılında AİHM’ye başvuran Danış’a yapılan muamele nedeniyle, ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddesini ve serbest seçimlerle ilgili 3. maddesini Romanya’nın ihlal ettiğine hükmedildi.

Türk asıllı Romen vatandaşı Sabit Danış, konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada AİHM kararıyla haklılığının ispatlandığını belirterek, “Karar metni henüz bana ulaşmadı. Kararı aldığımda yeni bir değerlendirme yapacağım.” dedi.

Aynı zamanda işadamı olan Danış, üyesi olduğu Türk soydaş azınlık derneğinin 2008 yılındaki parlamento seçimlerine katılmalarının engellenmesi üzerine AİHM’ye başvurmuştu.

Romanya'da Türk azınlık için ayrılan bir milletvekili sandalyesi azınlık derneklerinin gösterdiği adaylar arasından seçiliyor. Fakat 2009 seçiminden yedi ay önce bir yasa çıkarılarak, aday gösterecek derneklerin 'hayır derneği' statüsü taşıması gerektiğine karar verildi. Derneğin bu şekilde yeniden yapılanma için fırsat bulamaması sebebiyle Danış da aday gösterilememişti.

AİHM kararında Danış’ın maddi tazminat talebi ise yerinde görülmedi.