Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, bütçede aslan payını son 10 yılda Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığını söyledi. Gürcan, “Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi 2002’de 7.5 milyarken 2014’te 55,5 milyar olmuştur. 2015 yılında MEB bütçesi 62 milyar olarak öngörülmüş, artış oranı 2002’ye göre yüzde 72.6’yı bulmuştur.” dedi.

Seçim hükümetinin Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Ayşen Gürcan, öğretim üyeliği yaptığı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin akademik yıl açılışına katıldı. Heyecanlı olduğunu belirten Gürcan, “Ekonomik kalkınmadan adalete, kültürden sanata, medeniyete, toplumsal huzur barış ve asayişten demokrasinin ve hoşgörünün yerleşmesine varıncaya kadar her mesele eğitimle ilgilidir. Bunun eğitimle alakası yoktur diyebileceğimiz hiçbir meselenin varlığı düşünülemez. Ekonomik kalkınmaya hız vermek mi istiyorsunuz? Eğitime öncelik vermeniz gerekmektedir. Adaleti, asayişi, barış ve kardeşliği mi tesis etmek istiyorsunuz? Eğitime öncelik vermenizden başka çareniz yoktur. Demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla işler hale mi getirmek istiyorsunuz? O halde işe eğitimden başlamak mecburiyetindesiniz. Kadına karşı şiddetten, ırk, din, dil, cinsiyet ayrımından mı muzdaripsiniz? Eğitime önem vermekten başka çıkar yolunuz yoktur.” diye konuştu.

Gürcan, şöyle devam etti: “Üniversitelerimizde tarihle bu günü, bu günle yarını inşa etmeye mecburuz. Eğitimin zor ve zahmetli olması, uzun bir süreç gerektirmesi ve maliyetli oluşu bazılarını kestirme yollar arayışına itiyorsa da bilinmelidir ki bunun kestirme yolu yoktur.”

Eğitime ayrılan payın arttığını söyleyen Gürcan, “Eğitim bütçeden aslan payı almaya başlamış olup Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi 2002’de 7.5 milyarken 2014’te 55,5 milyar olmuştur. 2015 yılında MEB bütçesi 62 milyar olarak öngörülmüş, artış oranı 2002’ye göre yüzde 72.6’yı bulmuştur. Gerçekten son dönemde daha önce hep savunma sanayi öndeyken son 10 yılda eğitime ayrılan pay hem Ar-Ge açısından hem üniversitelere ayrılan fonlar açısından doğrusu Türkiye için en önemli dönem diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

VALİ ŞAHİN: İSTİKBAL BU GÜNDEN ÇOK DAHA AYDINLIKTIR

Üniversitelerin, özgür ve eleştirel düşüncenin anahtarını verdiğini söyleyen İstanbul Valisi Vasip Şahin de, “Hayata bir adım nasıl ileriden başlanır ve istikbale nasıl hızla ve emin adımlarla yürünür? Üniversiteler aslında onun rehberliğini yapar. İnşallah daha başarılı daha güzel daha mutlu bir hayat sizleri bekliyor bizlerden daha fazla. Ama şuna inanın, içinde bulunduğumuz şartlar zaman zaman zorlaşsa da ülkemizin geleceğiyle ilgili hiçbir endişeye kapılmayın. Hem kendinize hem ülkemize güvenin. Bu milletin irfanına, Anadolu’nun bereketine, ferasetine ve bu birikime güvenin. İnşallah istikbal bu günden çok daha aydınlıktır. Yeter ki sizler bu ümitle ve bu umutla kendinizi geleceğe iyi hazırlayın.” şeklinde konuştu.

Açılış törenine akademisyenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Sporda başarı sağlayan bir kız öğrenciye de hediye verildi.