Kahramanmaraş’ta bir araya gelen aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı'nın Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarına yönelik nöbet uygulaması ve yeni ceza yönetmeliği düzenlemesini protesto etti.

Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da aile hekimleri seslerini duyurmak için eylem yaptı. Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri adına basın açıklaması yapan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri ve Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı politikayla Türkiye’de aile hekimliği sistemini bitirmek istediğini savundu.

Bakanlığın yeni yönetim anlayışının tehdit ve ceza puanından oluştuğunu savunan Tiyekli, konuşmasında şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikaları bugün aile hekimlerinin, aile sağlığı çalışanlarının meydanlara akmasına sebep olmaktadır. Sağlık Bakanlığı politika değiştirerek Türkiye’de uygulanan aile hekimliği sistemini bitirmek istemektedir. Bir önceki Bakan'ın kurduğu sistemi yeni Bakan yıkmak istemektedir. Biz devletimizin verdiği sözleri tutmasını istiyoruz."

Nöbet uygulamalarıyla ilgili çıkartılan mevzuatların aile hekimleri nezdinde 'yok hükmünde' olduğunu öne süren Tiyekli, şu ifadeleri kullandı: "Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetim anlayışı sadece tehditle, ceza puanıyla, 'iş yaptır, angarya yaptır' şeklindedir. Bizler sizin angarya memurunuz değiliz. Bizler seçim malzemelerinde kullanacağınız malzeme değiliz. Sağlık Bakanlığı'nın temel hak ve hukuk kurallarına aykırı, dayatma mesai uzatma uygulamalarını kabul etmiyoruz. Nöbet konusunda çıkardığınız her mevzuat bizim için yok hükmündedir. Tehditle, baskı ile bir şey elde edilmez gücünüz yetiyorsa 22 bin aile hekiminin işine son verin. Bu ülkenin sırça köşke oturup tehditle iş yaptırmaya çalışanlara değil, iş üreten halka hizmet eden biz aile sağlığı çalışanlarına ihtiyacı vardır. Buradan yetkililere sesleniyoruz; şunu bilmelisiniz biz direncimizde kararlıyız. Bu nöbetlere gitmeyeceğiz, yeni çıkarılan ceza yönetmeliği geri çekilmez ise aile sağlığı çalışanlarına yapılan baskılar devam ederse topyekun daha sert eylemler yapacağız."