Kayseri’de bir gurup sendikalı, aile hekimlerine cumartesi günü nöbet tutma zorunluluğu getiren uygulamayı protesto etti.

Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleri, Hayri - Mevlüde Güldüoğlu Aile Sağlığı Merkezi önünde bir eylem gerçekleştirdi. Burada konuşan SES Kayseri Şubesi Başkanı Orhan Karakaya, 2005 yılında yapılan düzenlemeyle başlayan aile hekimliği uygulamasında, 9 yıl aradan sonra aile hekimlerine mesai saatleri dışında çalışma zorunluluğu getirilmeye çalışıldığını söyledi. Yeni uygulamayla aile hekimleri ve aile sağlığı personellerine cumartesi nöbeti getirildiğini belirten Karakaya, “Öncelikle hiçbir resmi devlet kurumu haftanın 6 günü çalışmamaktadır. Çalışmaması da gerekir. Ama Sağlık Ocaklarının çalışması istenmektedir.” dedi.

Hastaların hafta içinde sağlık ocaklarında muayene olamamak, bekletilmek gibi bir sorunu olmadığını savunan Karakaya, her hastanın kısa sürede muayene edildiğini kaydetti. Karakaya, bu nedenle hafta sonları çalışmayı gerektirecek bir durum bulunmadığını savundu. Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerin acil servislerindeki yığılmayı önlemek için aile hekimlerine nöbet getirdiği yönündeki açıklamaları da reddeden Karakaya, “Eğer gerçekten hastaların acilleri gereksiz yere meşgul etmesini engellemek istiyorlarsa bir türlü uygulamadıkları sevk zorunluluğunu hayata geçirsinler. Ayrıca 2014 yılında 75 milyon nüfusa sahip ülkemizde muayene sayısı 650 milyonu buluyor. Ortalama her insanımız 8 kez hastaneye başvurmuştur. Bunun sorumlusu AKP hükümeti ve onun sağlık politikalarıdır. Çünkü sağlık hizmeti sunumunu paraya eşitlemiştir. Yani hastaneye başvuran hastalara yapılan her tetkik-tedaviyi ücretlendirdi. Hastalardan katkı-katılım payı- muayene ücreti, ilaç fark ücreti gibi adlar altında paralar almaya başladı. Böylece hastanelerin ayakta kalması halkımızın hastalanmasına bağlandı” diye konuştu.

Karakaya, aile hekimlerine nöbet uygulamasının iktidarın halka şirin gözükmek için çıkardığını iddia etti. Sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusunun sağlık çalışanları olmadığını vurgulayan Karakaya, “Bu nedenle angarya-esnek çalışma anlamına gelen nöbet uygulamasını tanımıyoruz ve nöbetlere gitmiyoruz.” dedi.

Açıklamanın ardından gurup olaysız şekilde dağıldı.