New York merkezli bir firma, Türkiye'de aile içi şiddeti durdurmak ve insanları bu konuda daha duyarlı hale getirmek amacıyla sosyal medya üzerinde ‘döngüyü kır’ kampanyası başlattı. Vatandaşları daha duyarlı hale getirmek içi ‘Aile içi şiddete karşı sessiz kalma, döngüyü kır’ kampanyasında insanlar, avuç içlerine ‘döngüyükır’ hashtagi yazıp sosyal medyada paylaşarak destek verebilecek.

Kampanya vesilesiyle Salt Galata'da bir etkinlik programı düzenlendi. Etkinlikte konuşan AVON Türkiye Genel Müdürü Angela Cretu, dünya genelinde kadına yönelik şiddetin devam ettiğini ve her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığını söyledi. Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki kimi ülkelerde ise bu rakamın çok daha yükseklere çıktığını dile getiren Cretu, ABD ve Avrupa gibi gelişmiş bölgelerde ise her dört kadından birinin şiddete maruz kaldığı aktardı. Cretu, kadına şiddeti önlemenin bir yolunun ise sevgiyi saygı olarak öğretmekten geçtiğini kaydetti. Afrika ve Orta Doğu gibi coğrafyalarda kızların çok erken yaşlarda zorla evlendirildiğine dikkat çeken Cretu, aile içi şiddetinin önüne geçme adına kadına saygınlık ve itibar kazandırılması gerektiğini belirtti. Cretu, “Çocuklarımıza sevginin saygı demek olduğunu öğretmeliyiz. Sevginin, saygı itibar göstermek ve kadının gururunu kırmamak olduğunu öğretmek istiyoruz.” dedi.

Kampanya hakkında bilgi veren firmanın Etkinlikler ve İletişim Müdürü Hande Orhan, aile içi şiddete karşı bilgilendirme ve toplumu bilinçlendirme amacıyla sosyal medyada ‘döngüyükır’ hashtagi ilan ettiklerini kaydetti.

Aile içi şiddeti önüne geçmede çocuk eğitiminin önemli olduğuna dikkat çeken Orhan, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sadece bilinçlendirme kampanyasından ziyade altı dolu ve soruna çözüm getirebilecek bir kampanya üzerinde çalışıyoruz. Çocuklarımızın doğru eğitilmesi uzun soluklu ve istikrarlı bir çözüm için en önemli adım. Aksi taktirde biz bu döngüyü her gün yaşayacağız. Her gün ‘artan şiddete karşı ne yapabiliriz’ diye düşünüyor olacağız. Dolayısıyla kısa vadedeki çözümleri, eğitimle desteklemeye çalışırken, ileride karısını dövmeyecek, çocuğuna şiddet göstermeyecek çocukları yetiştirme, ileriye dönük en istikrarlı çözüm kaynağı.” diye konuştu.

Etkinliğe katılan davetliler, daha sonra gözlerine taktıkları siyah göz bandıyla kadına yönelik şiddetin kara yüzünü ortaya koymaya çalıştı. Kampanya çerçevesinde 3 yıl zarfında 54 bin kadının şiddete karşı eğitilmesi hedefleniği belirtildi.

Öte yandan Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırasına göre evli kadınların yüzde 36’si fiziksel şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 44’ünün ise maruz kaldıkları şiddeti kimseye söylemediği belirtildi.