Van’ın Başkale ilçesinin AK Parti ilçe teşkilatı, toplu olarak istifa edip Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP)’ye geçti. Başkale'ye 5 gün önce giden AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ve beraberindekilerin ziyaretinden sonra HDP’li 5 kişinin tutuklanmasından büyük rahatsızlık duyduğunu anlatan AKP Başkale İlçe Başkanı İsmet Mühürcü, "5 insanın mahkum edilmesi ve 4 gün boyunca ne bir milletvekili adayı, ne de il başkanının bana dönmemesi, beni yok sayan bir zihniyetle artık çalışmayacağımı göstermiştir." dedi.

Van'ın Başkale ilçesinde 3 Nisan Pazar günü seçim çalışması için esnafı ziyaret eden AKP İl Başkanı Zahir Soğanda ve beraberindekilere saldırdığı iddiasıyla 5 kişi tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında DBP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak'ın da bulunduğu 5 kişi, 'Seçim güvenliğini tehdit etmek', Siyasi partilerin çalışmalarını engellemek', 'Halkı kin ve nefrete teşvik etmek' suçlamalarıyla tutuklandı.

Bu olayın ardından, AK Parti Başkale İlçe Başkanı İsmet Mühürcü, yönetim kurulu üyeleri Abdulmutalip Demir, Aydın Gülmez, Burhan Aydın, Emine Akdağ, Erdal Yenigün, Remzi Diker, Ferhat Aydın, Hüsnü Demir, Mehmet Toprak, Mehmet Mühürcü, Şeyma Kaya, Tahir Mihirci, Seyfettin Demir, Ömer Kaya, Ferhat Çevik, Haydar Mihirci, Saddam Koç, Rıdvan Gülten, Mehmet Toprak ve Gençlik Kolları Başkanı Vedat Mihirci, görevlerinden istifa ederek Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) geçti. HDP seçim bürosunda gerçekleşen törene HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, HDP İlçe eş başkanları Gülistan Orhan ve Daştan Şimşek, DBP ilçe yöneticileri, Belediye Eş Başkanı Aynur Tarhan, Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

"ISRARCI OLMAMA RAĞMEN OLAY BÜYÜTÜLDÜ"

AKP’den istifa ederek HDP’ye geçen İlçe Başkanı İsmet Mühürcü törende yaptığı konuşmada, “5 gün önce ilçemizde yaşanan bu tatsız olay ben ve ailemi derinden üzmüştür. Bu olay aslında çok küçük bir olaydı, ama büyütüldü. Ben bu kadar büyütülmesini istemedim, ısrarcı olmama rağmen yine de çok büyütüldü. Hiçbir tepki altında istifa etmiyorum, yalnızca kendi halkımla beraber olmak için kararı aldım. Kendi rızam ve ailemin rızası ile istifa ediyorum.” dedi.

Uzun yıllardır AKP içinde görev yürüttüğünü dile getiren Mühürcü, şöyle konuştu: “Fakat 5 gün önce gelişen bazı gelişmeler hem beni, hem de ailemi rahatsız etmiştir. Başlıca nedenlerini sıraladığımda ilkin ilçeye gelen heyetin bir ailenin baş sağlığına ısrarla polis eşliğinde katılmak istemesidir. Gelen heyette tüm ısrarlarıma rağmen çevik kuvvet polisi eşliğinde esnafları dolaşmıştır. Bu esnaf ve halkın tepkisine yol açtı. Tepki gösteren halka ‘Korkmayın sizi bu haraççılardan kurtaracağım’ biçiminde sözler sarf etmiş, bu da gerginliği arttırmıştır. Esnafın ziyaretlerini kabul etmediği görülmesine rağmen heyetimizin buna ısrarla devam etmesi sonucu halktan tepkiler gelmiştir. Heyetin halka hakaret etmesi bizi de rahatsız etmiştir. Olası bir kargaşanın çıkacağı ortamın oluşmaması için DBP ve HDP yöneticileri kendi kitlesine müdahale etmiştir. Gelen bu yöneticilere de ‘Siz haraç topluyorsunuz’ demişlerdir.”

Tutuklamalardan büyük rahatsızlık duyduğunun altını çizen Mühürcü, “Olay bu kadar büyük değildi ama büyütüldü. 5 insanın mahkum edilmesi ve 4 gün boyunca ne bir milletvekili adayı ne de il başkanının bana dönmemesi beni yok sayan bir zihniyetle artık çalışmayacağımı göstermiştir. Şimdiye kadar yürüttüğüm bu görevden parti teşkilatımla istifa ettiğimi ve artık ailelerimizle birlikte kendi halkımızın yanında yer alacağımızı basına deklare ediyorum.” diye konuştu.

HDP Van İl Eş Başkanı Dilekçi ise AKP’lilerin partisine katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şunları söyledi: “Kendi evlerine geldikleri için hoş geldiniz diyoruz. Burası tüm halkların evidir burası mazlumların evidir. Burası huzurun, kardeşliğin, sevginin, mutluluğun evidir. Biliyorsunuz uzun yıllardır Başkale halkı barıştan yana tutumunu almıştır. Ancak birileri Başkale halkının bu iradesine bu barışsever duruşuna tahammül edememesinden kaynaklı, 5 gün önce ilçemize özellikle polis eşliğinde gelerek, başta taziye sahipleri acılı aileyi daha sonra esnaflarımıza zorla ziyaretlere bulunup burada bir gerginliğe sebebiyet vermişlerdir. İşte AKP’nin yaratmak istediği gerginlik politikasına en güzel cevap budur. Bu bir örnektir. Başta Kürdistan’daki AKP yönetimine söylüyorum siz de bu değerli kardeşlerimiz gibi, bu değerli abilerimiz gibi böyle bir karar alın. AKP’nin provokasyonlarına karşı halkımızın yanında halkımızın saflarında yer alın.”

Konuşmaların ardından Veysi Dilekçi istifa eden AKP İlçe Başkanı İsmet Mühürcü’ye HDP rozeti taktı. Toplanan kitle daha sonra HDP seçim bürosunu ziyaret etti.