Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinin AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Çöl, İşçi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen kermesi zabıta ekiplerince kapattırdı.

Sandıklı Belediyesi Zabıta Amir Vekili Mehmet Akşit’in kermese gelerek “Gazetelerde haberiniz çıkmasaydı kapatmayacaktık.” demesi dikkat çekti. Kermese belediye ekiplerince işyeri ruhsatı istenmesi dün haberlere konu olmuş ve kermesi düzenleyen dernek yetkilileri, belediyenin böyle bir hakkının kanunda yeri olmadığını belirterek tepki göstermişti.

Belediye Başkanı Mustafa Çöl'ün haberlere kızdığını ifade eden Zabıta Amiri'ne göre Başkan'ın iyi niyeti suistimal edildiği için kermes kapattırılmış. Kermesi mühürleyen ve içeridekilerin alınmasına dahi fırsat vermeyen zabıta ekiplerine toplanan kalabalık, 'Bombalar, silahlar bitti, sıra pasta böreğe mi geldi?', 'Vurun kilitleri belki bu talimatı verenlere saraydan madalya gelir' diyerek tepki gösterdi.

Belediye ekipleri dün kermese gelerek tutanak tutmuş, kermesi bir ticari faaliyet gibi görerek işyeri ruhsatı alınması için 24 saat süre vermişti. Ancak, belediye kaymakamlığın izni yeterli olduğu ve kanunda yeri olmayan işyeri ruhsatıyla ilgili tepkiler ve gazetecilerin araması üzerine ‘işi tatlıya bağladık’ açıklamasında bulunmuştu. AK Partili belediye, uygulamanın basında haber yapılması üzerine ekipleri bugün kermese göndererek ikinci kez bir tutanakla kermesin kapatılmasını istedi. Başkan Mustafa Çöl’ün bu tutumu ilçede büyük bir tepki toplarken, ilçede 3-4 aydır devam eden başka kermeslere hiçbir işlem yapılmadığı gibi açılışını da Başkan'ın yaptığı gözlerden kaçmadı.

'BAŞKANIMIN İYİ NİYETİNİ SUİSTİMAL ETTİNİZ, HABER YAPTIRDINIZ'

Belediyeden kermes kapatmaya ilişkin çelişkili açıklamalar geldi. Bir gün öncesinde 'dilekçesi verildi, konu tatlıya bağlandı' açıklaması yapan belediye tarafından bir gün sonra gazetelerde konunun gündeme getirilmesi üzerine 'haber çıkmasaydı kapatmayacaktık' denildi. Sandıklı Belediyesi Zabıta Amir Vekili Mehmet Akşit’in kermese gelerek orada bulunan gönüllü kadınlara, 'gazetelerde haberiniz çıkmasaydı kapatmayacaktık' dediği belirtildi. Akşit, gazetecilerin soruları üzerine “Kermes açık alana açılsa hiçbir sıkıntı yok. Ancak, burası kapalı olduğundan ticaret yapılıyor ve işyeri açma ruhsatına tabi olması gerekiyor. Açık alanda olsa ruhsat istemeyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

'Bir gün öncesinde belediyeye verilen bir dilekçe ile kermesin faaliyetine izin verdiğinin' hatırlatılması üzerine, Akşit, şunları söyledi: “Bizim fikrimizde bir değişiklik yok. Başkanımızın tüm iyi niyetiyle her şey çözüldü. Fakat gazetelere haber yapılmış, birçok açıklama yapılmış. Başkanımın bütün iyi niyetini suiistimal ettiler. Kanunlarda biz 'var' diyoruz. Onlar ‘yok’ diyor. Her türlü ticari faaliyet yapılan yerler işyerine girer dolayısıyla bizden izin almadan bu işleri yapamazlar.” Akşit, 'Şimdiye kadar kapalı yerde yapılan diğer kermeslerden işyeri açma ruhsatı istediniz mi? Kermes bir ticari faaliyet midir?' sorusuna ise cevap vermedi.

'PKK BİTTİ, SIRA PASTA, BÖREĞE Mİ GELDİ?'

Dernek Sekreteri Muhammed Kuzpınar, AK Partili belediyenin açıkça suç işlediğini savundu. "Daha birkaç ay öncesine kadar Belediye Başkanı Mustafa Çöl kermes açılışına katılıyordu. Türkiye’deki bütün sorunları bitti, PKK sorunu bitti, sıra kermeslere, pasta, böreğe mi geldi?" diyen Kuzpınar, "3-4 aydır Sandıklı da hem kapalı alanlarda hem de açık alanlarda kermesler düzenleniyor. Kermes yapan diğer derneklerin hiçbirisine böyle bir müdahale yapılmadı. Bunların içindeki kin, nefret duygusu fakir öğrenciler için yapılan kermeslerdeki pasta böreğe kadar indi.” ifadelerini kullandı.

Kuzpınar, “Kermeste bulunan pasta, börek ve mantılarda suç aramasınlar lütfen zalimin zulmüne ortak olmasınlar. Kermeste bulunan bacılarımız biliyorum ki sabaha kadar göz nuru ile bir fakir öğrenci daha okutmak için çabalıyorlar. Bu bacılarımızın hakkı el hakkı, göz nurunun vebali var. Bu ayrımcılığı kınıyorum.” diye konuştu.

'BELEDİYE BİRLİK BERABERLİĞİ BOZUYOR İNSANLARI RENCİDE EDİYOR'

Kermesin kapatılması üzerine MHP Sandıklı İlçe Başkanı Mehmet Tuğrul bir açıklama yaparak olaya tepki gösterdi. Tuğrul, "Son zamanlarda Sandıklı Belediyesi'nin bazı hayır kurumlarının, derneklerin öğrenciler yararına düzenledikleri kermesleri zabıta marifetiyle kapatma ve baskı uygulayarak hak ve hukuksuz bir şekilde engelleme yolunu seçtiğini görüyoruz." dedi. Tuğrul, “Memleketten her gün şehit haberleri geldiği bir dönemde belediyenin bu haksız uygulamaları birlik ve beraberliğimizi bozmakta, insanlarımızı rencide etmektedir.” şeklinde konuştu. Tuğrul, hayır faaliyetlerine, kermes faaliyetlerine geçmiş günlerden destek veren belediyenin 'bizden', 'sizden' diyerek vakıflara, derneklere ayrımcılık yapmasının kabul edilemez bir şey olduğunu anlattı.

Hatice Poyraz da yıllardır bu işlerle uğraştıklarını ancak hiçbir belediye başkanından bu tür haksız uygulamalar görmediklerini dile getirdi. Poyraz, şunları söyledi: “Bizim amacımız bellidir. Okuma gücü olmayan barınma gücü olmayan öğrencilere sahip çıkmaktır. Sandıklı da farklı dernek ve vakıflar tarafından da kermes düzenleniyor onlara da aynı muamele yapılıyor mu? Acaba. Belediye ayrımcılık yapıyor, keyfi ve baskıcı bir tutum izliyor.” Hülya Akça da gözyaşları içinde "Vurun kilitleri belki saraydan size madalya gelir." diyerek ekiplere tepki gösterdi.