Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde İşçi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen kermese baskın yapan belediye zabıta ekipleri, işyeri açma ruhsatı istedi. Kanunda kermes açılması için istenen maddeler arasında yer almayan işyeri açma ruhsatının olmadığını belirten ekipler, eksikliklerinin tamamlanması için 24 saat süre verdi. Tutanak tutularak süre sonunda gerekli evraklar tamamlanmazsa kermesin mühürleneceği belirtildi. AK Parti Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl ise uygulamadan haberi olmadığını, konuyu inceleyeceğini ve gerekli girişimlerde bulunacağını kaydetti.

'BELEDİYE KEYFİCE HAREKET EDİYOR'

İşçi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Oral, belediyenin eşitlik ilkesine aykırı hareket ederek, kermes düzenleyen bazı derneklere hiçbir zorluk çıkarmazken, bazı derneklere ise hukuksuz bir şekilde engel çıkarttığını savundu. 4 ay önce belediyenin önünde ilçenin ortasında kermes düzenleyen başka bir derneğe izin verilirken, mahallede bir dükkanda kermes düzenleyen kendilerine 'keyfice' uygulama yapıldığını öne sürdü. Dernek Başkanı Yusuf Oral, 13-26 Ağustos tarihleri arasında yapacakları kermes için gerekli izinleri almalarına rağmen kendilerinden gelip işyeri açma ruhsatı istendiğini belirtti. Ekiplerin gelip ruhsat sorduklarını ifade eden Oral, “İzin ve işyeri açma ruhsatı alınmadığı için mühürleneceğini söylediler. İşyerinde hırsızlık, yangın, su baskını ve elektrik gibi önlemlerin alınması için 24 saat süre verdiklerini bu süre sonunda işyerinin mühürleneceği belirttiler. Tutanak tutarak ayrıldılar. Ancak, yıllardır bu işi yapıyoruz ilk defa böyle bir uygulamayla karşılaşıyoruz. Avukatımız da gerekli hukuki girişimleri başlattı.” dedi.

'ELİMİZDE SİLAH MI VAR?'

Baskın yapıldığı sırada kermeste bulunan Hatice Akdağ da duruma oldukça üzüldüğünü söyledi. Bu derneğe gönüllülük esasına göre destek verdiğini ve bundan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Akdağ, kermesin maddi durumu iyi olmayan, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlendiğini vurguladı.

Uzun yıllardır bu işleri gönüllü olarak yaptıklarını, hiçbir şekilde hiç kimseyi rahatsız etmeden bu işi yaptıklarını ifade eden Akdağ, "Ancak bugüne kadar hiç böyle bir uygulamayla karşılaşmadık. Bizim elimizde oklava ve hamur açmaya yarayan malzemelerimiz var. Bunlar silah mı? Bir terör aleti midir? Bomba mı gördüler, silah mı gördüler? Bizi mağdur ediyorlar. Bunlar gönüllü insanların evlerinde yapıp getirdiği gıdalar, el işleridir. Bir sürü dernek kermes yapıyor. Ancak bu şekilde bir baskıyla bu işlerin engellenmesi birçok gönüllü insanları da ezerek kıracaktır." diye konuştu.

Öte yandan, AK Parti Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl ise uygulamadan haberi olmadığını, konuyu inceleyeceğini ve gerekli girişimlerde bulunacağını kaydetti.