Rusya Uluslar arası İlişkiler Konseyi (RSMD) Başkanı Andrey Kortunov, Moskova ve Ankara’nın Ortadoğu’da yaşanan savaş ve siyasi çatışmanın sınırları aşmasından endişe duyduğunu söyledi. Ortadoğu’da barışın Rus ve Türk politikalarının uyumu ile sağlanabileceğini ifade eden Rus uzman, iki ülke olmadan Ortadoğu’da sorunların çözülmesinin zorluğuna değindi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) özel konuşan Kortunov, “Bazı ciddi görüş ayrılılıklarına rağmen bugün Rusya-Türkiye ilişkileri iyi gelişiyor. Bu görüş ayrılılıkları ekonomi işbirliğimizin gelişmesine engel değil. Ama bunun yanında çok sayıda çözüme kavuşmayan sorun da var. Örneğin ekonomi ilişkilerimizin çeşitlendirilmesi sorunu. Bu ilişkiler sadece enerji üzerinde kurulmamalı. Ülkelerimiz arasında karşılıklı verimli işbirliği potansiyeli tam şekilde gerçekleştirilmiyor. Bu konu üzerinde çok çalışmamız lazım.” dedi.

TÜRKİYE OLMADAN ORTADOĞU’DA VERİMLİ ÇÖZÜM SAĞLANAMAZ

Ortadoğu’da yaşanan sorunlara da değinen Rus dış politika uzmanı, “Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu konularında ciddi görüş ayrılılıklarımız var. Tabii ki Türkiye’nin sadece Rusya ile değil başka ülkeler ile de bu konuda görüş ayrılılığı var. Fakat önemli olan şu; Türkiye olmadan Ortadoğu’da verimli çözüm sağlanamaz. Burada yapacağımız görev şu: Türkiye ile sürekli ikili veya çokyönlü temaslarda bulunarak Moskova ve Ankara’nın tutumlarını yakınlaştırmak lazım. Çünkü nihai hedef olarak hem Rusya hem de Türkiye Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanmasından yana. İki ülke Ortadoğu siyasi aşırılıkçılarının artmaması, savaş ve şiddetin sınırları aşmamasından yana. Sonuç olarak Moskova ve Ankara’nın uzlaşı bir noktayı bulması lazım.” dedi.

AMERİKA BÖLGEYE İSTİKRAR GETİRMEDİ

Amerika’nın Ortadoğu politikalarını eleştiren Kortunov, “Amerikan politikaları bölgeye istikrar, huzur getirmedi. Örneğin Irak, Libya. Biz ABD’in böyle tek taraflı karar ve adımlarının, güç yoluyla sorunları çözme kararlarının istenilen sonucu doğurmayacağına inanıyoruz. En son Suriye’deki gelişmeler. Rusya olarak güç yönteminden ziyade, diplomatik yollarla, ortak çabalarla uzlaşma perspektifinin olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

KIRIM TATARLARININ DURUMU ŞİMDİ DAHA KÖTÜ DEĞİL

Kırım Tatarları ile ilgili son gelişmelere de değinen Kortunov, “Bu hassas bir konu. Bazı Tatar liderler, sivil toplum örgütleri geleneksel olarak Ukrayna eğilimli idi. Bugün Kırım’ın statüsünün değişmesini onlar hassaslıkla karşıladı. Onları anlamak lazım ve yakın zamanda durumun değişeceğine inanmıyorum. Ama bölgede Kırım Tatarlarının haklarının ihlal edildiği iddialarına katılmıyorum. Dil, kültür, altyapı gibi konularda böyle bir baskı ve hakların ihlal edildiği iddiaları söz konusu bile değil. Bugün Kırım Tatarlarının durumunun eski Ukrayna zamanından daha kötü olduğunu söylemek yanlış olur. Belki bir kaç olay yaşanmış olabilir, ki bunların incelenmesi lazım.” dedi.

KARADENİZ ORTAK BÖLGEMİZ

Karadeniz bölgesinde NATO tatbikatlarına değinen RSMD Başkanı, “Durum değişikliğini farkediyoruz. Ama bunların Türkiye’den kaynaklanmadığını da biliyoruz. Biz genelde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi kurumların faaliyetlerinin artırılmasından yanayız. Ortak proje ve çalışmalar yapmamız lazım. Karadeniz ortak bölgemiz. Yatırım, altyapı, ulaşım gibi projeler olabilir. Karadeniz bölgesinin meseleleri kıyıdaş ülkeler tarafından çözülmeli. Bölgeye uzak ülkeler Karadeniz’e müdahale edemez. Biz kendi aramızda sorunları çözebilir ve uzlaşı perspektifini sağlayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.