İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar Dağı’na yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi projesi’ne karşı çıkan Yamanlar Çöp Tesisini İstemiyoruz Platformu, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan akademisyenler, rapora rağmen çöp tesisi için Yamanlar Dağı’nda ısrar edilmesinin çok büyük hata olduğunu belirtti. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katıldığı bilgilendirme toplantısında akademisyenler, çöp tesisinin neden Yamanlar Dağı’nda olamaması gerektiğini anlattı.

'KÖTÜ KOKU, HATAY’A KADAR TÜM BÖLGEYİ ETKİLER'

Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nın kurulumunda da yer alan çevre teknolojisi uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alyanak, Yamanlar’a yapılacak çöp tesisinin kuzey ormanlarını, bu geniş havza içerisindeki doğal hayatı ve yerleşim bölgelerini etkileyeceğini söyledi. Bölgede hakim rüzgarların kuzeybatı yönünden estiğini ve kurulacak tesisin sadece Karşıyaka’ya değil, o hat üzerindeki Bayraklı, Bornova, Konak ve Hatay’a kadar etkisinin olacağını belirten Alyanak, “Tesisten çıkan kötü koku, o hat üzerindeki tüm bölgeye yayılır. Çöp sorunu için uzun vadeli planlar yapmak gerekiyor. İzmir’in çöp yükünü tek bir tesisin kaldırması mümkün değil. Kuzey ve güneyde iki tesis yapılmalı. 1969 yılından beri Türkiye’nin katı atık konusunda en iyi ili İzmir’di fakat şu an çöp tesisi için uygun yer bile belirlenemiyor.” diye konuştu.

Daha önceden Yamanlar Dağı bölgesinde akademik çalışma yapma imkanı bulduğunu, ODTÜ ve Hacettepe üniversiteleri tarafından hazırlanan raporları tarafsız biri olarak incelediğini belirten jeoloji mühendisi Prof. Dr. Burhan Erdoğan ise söz konusu yerin volkanik dağ olduğunu ve üniversiteler tarafından verilen ayrıntılı rapor varken kimsenin tesisi oraya yapamayacağını söyledi. Yamanla Dağı’na yapılacak tesisin yer altı sularını yavaş yavaş kirleteceğini ve 20-30 yıl sonra bu kirlenmenin geri dönüşünün olmadığını söyleyen Erdoğan, “Burası volkanik bir dağ ve ortası doğal olarak oyulmuş, çok özel bir yer. Burası bir jeopark alanı ve dünyada ender. Türkiye’de başka yer yok böyle. Bursa için Uludağ neyse Karşıyaka için, İzmir için de Yamanlar öyle. Durum böyleyken ben bir bilimadamı olarak, o tesisin Yamanlar Dağı’na yapılmasına asla izin vermem.” dedi. Yer seçiminin çok dikkatli yapılması gerektiğini, her çukur alanın çöp depolama alanı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, “İzmir çevresinde taş ocakları tarafından açılan çukurlar var. Bu çukurların çöp depolama alanı olarak kullanılmak istendiğini duyuyorum ama oralarda olmaz. Çöp depolama alanı yapılacak yerde alttaki kayalar geçirimsiz olmalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yer bulma konusunda sıkıntı yaşıyorsa ben onlara 10 farklı yer öneririm.” diye konuştu.

Yamanlar Dağı'nın çöplük olmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirten Karşıyaka Birliği Başkanı Mehmet Yıldırım da çöp tesisinin kurulması düşünülen alanda 3 Mayıs 2015 tarihinde büyük bir katılımla bir bahar şenliği yaparak, seslerini İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na duyuracaklarını söyledi.