Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yıkım tartışmalarına neden olan plaj sakinleri, Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nu ‘sözünde durmamakla’ suçladı. Başkan Gümrükçüoğlu’nun plajın tahliyesi için 1,5 ay süre verdiğini söyleyen vatandaşlar, buna rağmen Gümrükçüoğlu’nun sözünde durmadığını iddia etti.

Akçaabat ilçesi Mersin Mahallesi sahilinde yaklaşık 80 kişinin çadır tipi yapılar yaptıkları halk plajı, önceki gün güvenlik güçleri nezaretinde boşaltılmak istenmişti. Tartışmalara neden olan yıkımla ilgili bir grup plaj sakini, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Grup adına konuşan Erkan Akbulut, yıllar önce askeriyenin kullanımında olan söz konusu plajın, daha sonra Mersin belde belediyesi tarafından halkın kullanımına açıldığını belirtti. Belediyenin izni doğrultusunda yaklaşık 80 kişinin orada betonlaşma olmadan ahşap tarzı yerler yaptığını söyleyen Akbulut, 30 Mart 2014 seçimlerinin ardından ise beldelerin kapanmasıyla plajın Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne kaldığını hatırlattı. ‘Halkı denize sokmuyorsunuz, içki içiliyor’ gibi şikâyetler olduğu gerekçesiyle Akçaabat Kaymakamlığı’nın ‘plajı boşaltın’ diye yazı gönderdiğini anlatan Akbulut, “Yaptığımız görüşmeler neticesinde geçen sene izin aldık. Bize verilen izin dolduğunda zorluk çıkartmadık. Bu sene bayram tatili nedeniyle okulların açılması da ertelenince, okullar açılana kadar kalalım diye süre istedik. Kaymakamdan bu izni alamadık. Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştük, ‘Size 1,5 ay süre veriyorum, bu süre içinde size kimse dokunamaz’ dedi. Belediye Başkanının sözüne güvenerek, ay sonuna kadar orada kalmayı planladık. Perşembe günü belediye yetkilileri yine ‘sorun yok’ dedirler, ancak Cuma sabahı asker, polis, itfaiye, 112 herşeyi oraya yığdılar.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na ‘sizin sözünüze güvenmekle hata mı ettik?’ diye soran Akbulut, şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediye Başkanı'na sesleniyorum; bizi mağdur ettiniz. Biz sizin lafınıza güvendik. Bir ay daha kalmanın planını yaptık. Dün bize baskın oldu. Valimiz, ‘orada çok şikâyet var, konutlaşma oldu, halk denize geremiyor’ diyor. Biz oraya geldiğimizde içki de içiliyordu, uygunsuz hareketler de vardı. Biz onları da engelledik. Vatandaşımız ailesiyle orada denize girebiliyor. Orada çadırı olan insanlar içerisinde doktur, mühendis, işadamı, hemşire, mimar, öğretim görevlileri var. Orada kanunlara karşı gelecek, uygunsuz hareket edecek kimse yok. Zaten okulların açılmasına bir hafta kala kimse kalmıyor o plajda. O zaman da rahatlıkla yıkabilirlerdi.”

Plajda bir turizm planlaması yapılacağına dair duyumlar aldıklarını söyleyen Akbulut, hibe destekli yapılacak bu proje için kasım ayı sonuna kadar süre olduğunu, bu nedenle boşaltma işleminin hızlandırıldığını kaydetti. Duyumlarının plajın bir işadamına verileceği yönünde olduğunu kaydeden Akbulut, plajın mutlaka Trabzon halkının ücretsiz şekilde kullanımına hizmet edecek şekilde planlanmasını istediklerine vurgu yaptı.

Akbulut, geçmişte Mersin Belde Belediyesi’ne, ardından da Milli Emlak’a gerekli kira ve kullanım bedellerini ödediklerinin altını çizdi. Kanunlara karşı gelecek hallerinin olmadığını vurgulayan Akbulut, “Askerle, polisle karşı karşıya gelecek de değiliz. Kimse oraya 200 asker, 100 polis, o kadar iş makinesi gönderilip bize eşkıya muamelesi yapamaz, yapmamalıydı. Bizi en çok üzen; bizi işgalci, eşkıya durumuna sokmaları. O eşkıya dediğiniz insanlar birgün gelir sizi hastanede muayene eder, tedavinizi yapar, projenizi çizer.” diye seslendi. Akbulut, plajın birilerine peşkeş çekilmemesi için konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.