Sakarya'da Sapanca Gölü’ne alternatif olarak yapımına başlanan Akçay Barajı'nın isale hatları üzerine hidroelektrik santrali kurulacak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş yaptığı açıklamada, Pamukova ilçesi Eskiyayla havzasında yapımı süren Akçay Barajı'nın 40 milyon metreküp su potansiyeline sahip olacağını kaydetti. Barajda toplanacak suyun Hızırilyas Arıtma Tesisleri’ne aktarılacağını ifade eden Keleş; "Akçay Barajı ile şehrimize alternatif içmesuyu kaynağı kazandıracağız. Proje kapsamında Akçay ile Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesislerini entegre edecek 48 kilometrelik isale hattı döşenecek. Bu hattın 13 kilometresi tamamlandı. Ayrıca Akçay Barajı yapım çalışmaları kapsamında Türkiye’de ilk kez isale hatları üzerine hidroelektrik santrali kuracağız. Yılda ortalama 40 milyon kilovat olan enerji üretim kapasitemizi 80 milyon kilovata kadar çıkaracağız. Barajın gövdesi 65 metre yüksekliğe sahip olacak. Akçay Deresi’ni yönlendirdiğimiz 291 metrelik tünelde de çalışmalarımız tamamlandı. Sapanca Gölü’nden de önemli ölçüde tasarruf sağlanacak" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise 100 milyonluk proje kapsamında 40 milyon metreküp su potansiyeline sahip bir baraj ve 3 hidroelektrik santrali inşa edeceklerini söyledi. Projenin tamamlanmasıyla şehrin içme suyu geleceğini garanti altına alacaklarını anlatan Toçoğlu, şunları kaydetti; "İçme suyu barajımız sayesinde Sapana Gölü’nden de önemli ölçüde tasarruf etmiş olacağız. Şehir genelinde 300 milyon TL’yi aşan altyapı yatırımımız devam ediyor. 2023 yılına kadar da toplam 1,2 milyar TL’lik yatırımın çalışmaları yapıldı, süreç devam ediyor. İlçelerimizin gerek içme suyu gerekse kanalizasyon ihtiyaçlarına uzun yıllar hizmet verecek modern çözümler üretiyoruz."