Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünyada sayılı adette bulunan “HD VATS” cihazının sahip olduğu yüksek görüntü kalitesini kullanarak akciğer kanseri ameliyatlarını yapıyor ve hastaları kısa sürede sağlığına kavuşturuyor.

Sağlık alanındaki teknolojik ilerlemeleri takip eden Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH’ sinde, 'HD VATS' cihazı kullanılarak akciğerinde bulunan tümörü çıkartılan hasta Bahattin Ükten, "HD VATS cihazı ile ilgili bilgim vardı. İnternetten bu cihazla gerçekleştirilen ameliyat görüntülerini izledim. Ameliyat ve ameliyat sonrasının daha konforlu ve en kısa sürede yaşam kalitemi artırıp sosyal hayatıma daha çabuk döneceğimi öğrendim.” dedi.

“HT Vats” kamera ve monitörlerinin kapalı ameliyatlarda gelinen son noktalardan biri olduğunu ifade eden 2. Göğüs Cerrahi Servisi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, “Cerrahi alanındaki en büyük gelişme hiç kuşkusuz kapalı ameliyat da denen endoskopik ameliyatlar için üretilen cihazlardır. HD VATS cihazı akciğer kanserleri başta olmak üzere akciğerlerin her türlü hastalığında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır. HD cihazların en önemli özelliği yüksek çözünürlüğe sahip olmaları ve mükemmel bir görüntü sağlamalarıdır. Bu da cerrahın daha konforlu ve güvenli ameliyat yapmasına olanak sağlar. Küçük kesi yeri açıldığı için ameliyat olan hastalarda da iyileşmenin daha hızlı olduğu görülmektedir. Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH’ nde uygulanmakta olan kapalı ameliyatlar 'HD Vats' cihazının alınmasıyla birlikte daha ileri bir seviyeye taşınmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Başasistan Doç. Dr. Kenan Can Ceylan ise “Kliniğimizde özellikle akciğer kanseri vakaları başta olmak üzere Göğüs cerrahisi ile ilgili birçok cerrahi operasyon gerektiren hastalıklarda 'HD Vats' la kapalı yöntem cerrahisini kullanıyoruz. Operasyonu kalp ile akciğer arasındaki küçük bir alanda gerçekleştiriyor olmamız manüplasyon (hareket etme) zorluğu yaratıyor. Yüksek görüntü kalitesi sağlayarak dar alanda hareket kabiliyetimizi arttıran 'HD Vats' cihazı sayesinde 3 cm’nin altındaki tümör ameliyatlarını kapalı cerrahi yöntemi kullanarak rahatlıkla yapabiliyoruz. Sosyal güvencesi olan hastalarımız gereklilik durumunda ek herhangi bir ücret ödemeden bu hizmetten faydalanabiliyor.” dedi. Ayrıca Ankara ve İstanbul’da birkaç merkez dışında HD VATS cihazı ile operasyon yapan yer olmadığını” sözlerine ilave etti.

Özellikle zor olan akciğer kanseri ameliyatlarında “HD Vats” cihazının önemini vurgulayan Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH’ si Yöneticisi Uzm. Dr. Enver Yalnız ise çok az merkezde bulunan HD Kapalı Ameliyat Sistemi ile hastanemiz yalnız İzmir’e değil tüm Ege Bölgesi’ne hizmet vermeye ve referans merkezi olmaya devam edecektir.” açıklamasında bulundu.