Adana'nın Ceyhan ilçesinde başlatılan proje kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahçe ve Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı'ndan Yalçın Ocak, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden proje koordinatörü Dr. Murat Ölçülü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatih Kuga, mandalina bahçelerinde incelemede bulundu.

Yalçın Ocak, Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında bu yıl 3 ilde pilot proje başlatıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Turunçgil yetiştirilen alanlarda sorun olan Akdeniz meyve sineği zararlısı, ekonomik kayıplara sebebiyet vermekte. Bakanlığımız, Akdeniz meyve sineği ile toplu mücadeleye yönelik pilot projeler hazırlamıştır. Bu proje kapsamında Akdeniz meyve sineği ile zamanında ve etkin mücadele yapılması amacıyla Adana'nın Ceyhan ve Yumurtalık, Hatay'ın Erzin, Dörtyol ve Arsuz, Osmaniye'nin Toprakkale ilçelerinde çalışmalara başladık. Çiftçilerin toplu mücadelede tedbir alması için ekiplerimiz zaman zaman bahçelerde kontrol yaparak, ilaçlama konularında uyarıda bulunacak."

Proje koordinatörü Dr. Murat Ölçülü de sineklerin yumurta bıraktığı meyvelerde çürüme dökülme görüldüğünü ifade ederek, "Çiftçilerimiz özellikle ruhsatlı ilaçlar kullanmalı. Mücadele kapsamında çiftçilerimize bin 600 monitör tuzak dağıtıyoruz. Bu tuzaklar sayesinde ilaçlanma zamanını, sineklerin yoğunluğunu ve ilaçlamanın doğru olup olmadığını belirliyoruz. Yaklaşık 10 dekarda bir meyve ağacının üzerine bir tuzak asıyoruz ve haftalık kontrollerini yapıyoruz" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Teknik Müşavir Yardımcısı ziraat mühendisi Neşe Tezer de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı projeyi desteklediklerini, bu kapsamında toplantılar yaparak çiftçilere eğitim vereceklerini söyledi.