Mardin'de 1994 yılında faili meçhul cinayete kurban gittiği belirtilen Abdulgani Dağ ve beraberindeki 3 kişinin cenazelerine 21 yıldır ulaşılamıyor.

Kızıltepe-Nusaybin yolu üzerinde resmi kıyafetli askerler tarafından kendisi ile beraber 3 kişi ile birlikte gözaltına alınan Abdulgani Dağ'ı ailesi 21 yıldır arıyor. Mardin İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada, 1994 Temmuz ayı içinde Kızıltepe-Nusaybin yolu üzerinde resmi kıyafetli askerler tarafından 3 kişi (Şerife, Mehdiye ve Kazım) ile birlikte gözaltına alınan Abdulgani Dağ'ın bilgileri kayıtlara geçmesine rağmen kendilerinden 21 yıldır haber alınamadığı, cenazelerine ulaşılamadığı belirtildi.

İHD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "2004 yılında Abdulgani’nin kız kardeşi, kardeşinin akıbetini araştırmak için savcılığa başvuru yapar, savcılık soruşturmanın sonucunda kardeşinin 14 Temmuz 1994 yılında Kızıltepe yakınlarındaki bir çatışmada PKK’lı olduğu gerekçesi ile öldürüldüğü bilgisini verir ve soruşturmaya son verir. 2013 yılı içinde aile yeni tanıklar ile savcılığa tekrar başvuru yaparak, Abdulgani Dağ’ın gözaltına alındığını ve çatışmada öldürülmediğini ama çatışma süsü verildiğini beyan ederek, yeni soruşturma açılması talebinde bulunur, ancak bu talep de savcılık tarafından reddedilir. 2014 yılı içinde aile savcılığa başvuru yaparak, yaptıkları tüm taleplerin reddedildiğini, etkin bir soruşturmadan umutlarını kestiklerini belirterek, veda haklarını kullanmak için cenazenin kendilerine verilmesini veya cenazenin yerinin kendilerine bildirilmesi talep etmişlerdir. Ancak bu talebe de olumsuz yanıt verilmiştir. 'Veda hakkı' ailenin en temel hakkıdır. 1994 tarihinden beri aileye cenazenin akıbeti hakkında bilgi verilmemiş olmasının insani ve hukuki bir cevabı yoktur. Cenazenin verilmemiş olmasının tüm hukuki sorumluluğu Kızıltepe Adliyesi'ndedir. Bizler Abdulgani Dağ’ın akıbetinin ortaya çıkarılması için tüm hukuksal haklarımızı kullanacağız."