CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Süleyman Şah Türbesi’ne yapılan operasyonla ilgili Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kez toprak kaybettiğini belirtti. Hamzaçebi, “Yapılması gereken bir davranış varsa sayın Davutoğlu’nun istifa etmesidir. Davutoğlu istifa etmelidir. Bunu başarı diye utanmadan millete anlatmaya çalışıyor. Millet yutmayacaktır.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne gece "Şah Fırat" operasyonu gerçekleştirdi. Konuyla ilgili Beykoz Yeni Mahalle seçim irtibat bürosu açılışında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Süleyman Şah Türbesi’nin bin yıldır vatan toprağı olduğunu hatırlattı. Hamzaçebi, “1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti ilan edilirken, büyük Atatürk Süleyman Şah Türbesi’ni Cumhuriyet topraklarına vermiştir. O tarihten bu yana da Türkiye Cumhuriyeti’nin toprağıdır. Osmanlı’ya öykünen Osmanlıcı olduğunu söyleyen bu hükümet Osmanlıdan miras bu Cumhuriyet toprağını kaybetmiştir. Bu tam bir rezalettir skandaldır.” diye konuştu.

‘UTANMADAN BUNU BAŞARI DİYE ANLATIYORLAR’

“Bir de bunu utanmadan topluma başarı diye anlatıyorlar.” diyerek tepki gösteren Hamzaçebi, “Başbakan sağına Genelkurmay Başkanı’nı, soluna bir bakanını almış bunu başarı diye anlatıyor. Saraydaki kişide operasyonu bizzat ben yönettim, izledim diyerek kendisine bir övünç payı çıkarıyor. Suriye için TBMM’ye savaş tezkeresi getirdiler. TBMM’den yetki aldılar. O yetkinin gerekçeleri arasında Süleyman Şah Türbesi’nin tehlike altında olduğu yazılıydı. Yani ‘Süleyman Şah’a bir saldırı olursa biz hemen gidip Süleyman Şah’ı alacağız.’ dediler. Gerçekte Süleyman Şah için bir tezkere gerekmiyordu. Vatan topraklarına bir saldırı olursa bu meşru savunma, uluslararası hukuk gereği hemen Türkiye tarafından mukabele edilecek, cevap verilecek bir saldırı olur. Bunun için bir tezkere gerekmiyordu. Ancak milli hassasiyetleri gözeterek, milli hassasiyetlere oynayarak Süleyman Şah’a yönelik muhtemel tehlikeyi o savaş tezkeresinin gerekçesini yaptılar. Peki yaptın bunu yetkiyi aldın. Süleyman Şah tehlike altında IŞİD orayı kuşatmış, askerlerimizi de rehin almış durumda. Niye müdahale etmiyorsun, niye kurtarmıyorsun orayı kurtaracak gücü yok. Maalesef Türkiye Cumhuriyeti bu duruma gelmiştir.” ifadesini kullandı.

‘DAVUTOĞLU İSTİFA ETMELİDİR’

“Türkiye Cumhuriyeti'ni bu adamlar, bu kadro IŞID’e teslim etmiştir.” diyen Hamzaçebi, IŞID karşısında Türkiye’nin yenildiğini söyledi. Hamzaçebi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şam’a gidip Emevi Camii'nde cuma namazı kılmaya hazırlanıyorlardı şimdi Süleyman Şah Türbesi’nden oldular. Öyle bir twitter hesabına yönelik delikanlılık yapması kolay. Gel delikanlılığını burada göster. Süleyman Şah Türbesi'ni gel kurtar. Türkiye Cumhuriyeti ilk kez toprak kaybetmiştir. Bu oturup üzerinde düşünmemiz gereken bir durumdur. Yapılması gereken bir davranış varsa sayın Davutoğlu’nun istifa etmesidir. Davutoğlu istifa etmelidir. Bunu başarı diye utanmadan millete anlatmaya çalışıyor. Millet yutmayacaktır.”

Havuz medyası tarafından twitter fenomeni Fuat Avni ile yazıştığına yönelik yapılan haberlerin sorulması üzerine Hamzaçebi, twitter üzerinden mesajlaşma adı altında servis edilen şeylerin tamamının uydurma olduğunu dile getirdi. Hamzaçebi sözlerini şöyle tamamladı: “Uydurmadır, sahtedir, düzmecedir. Bunlarla ilgili gerekli talimatı verdim. Gazete denilen paçavralara da tekziplerimi gönderdim. Bir twitter hesabından korkan bir adam var. Ve onu delikanlılığa davet ediyor. Delikanlı adamlar devlet adamı olur, delikanlı adamlar yasadışı işlerle uğraşmazlar. Delikanlı adamlar siyasi rakiplerine komplo kurmazlar. Delikanlı adamın delikanlılığı sarayda kaldı IŞİD karşısında sökmedi.”