Lütfi TİYEKLİ  / KAHED Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

"AKİL ADAMLAR TOPLANTISI" (?) NOTLARI 1) Toplantı büyük bir gizlilik dahilinde düzenlenmiş. Davet edilenlerin çoğu dün öğleden sonra toplantıdan haberdar olmuş. 2) Toplantının formatı hakkında hiç bir açıklayıcı bilgi verilmedi. Toplantı salonuna girinceye kadar hiç bir katılımcı ne yapacağı konusunda fikir sahibi değildi. 3) Saat 11:30 dan sonra katılımcılar "Mado Sarayı" na alınmaya başlandı. Bu arada mado çevresinde büyük protestolar ve polis önlemleri vardı. 4) Organizasyonu TAPEV isimli bir vakıf organize ediyor. 5) Katılımcıların ve davet edilen kişilerin seçilme kriterleri belli değil. 6) Toplantıya katılanların meşhur S Ü R E Ç hakkında hiçbir bilgisi yok. Zaten kimsenin de bilgi vermeye niyeti yok. 7) Salona girdikten sonra toplantı formatı anlatılmaya başlandı. 8) Katılımcılar 8-9 lu masalara yerleştirilmiş. Her masaya bir (katılımcılar dışında ) "moderatör " atanmış. 9) Katılımcılar hala "SÜREÇ" hakkında bilgi bekliyor. 10) Sayın "AKİL" ler toplantıya teşrif ettiler. 11) özetle konuşmaları ile empoze ettikleri: iki taraftandan da insanlar ölüyor. Şehit kelimesi pek kullanılmıyor. 12) muhsin kızılkaya ve nihal bengisu karaca çok tepki topladı. 13) hisarcıklıoğlu: biz sizin görüşlerinizi ilgili yerlere aktarmak için buraya geldik. Maraş güzel yer. fabikalarınızı gezdik. kale güzel. siz aslansınız kaplansınız.... 13) kadir inanır: ben siyasi değilim beni sevin 14) Sayın akiller acıkmış; yemeğe geçtiler. Siz kendi aranızda konuşun. sonra biz sizin yanınıza masalara geleceğiz. diyerek ayrıldılar. 15) ben yapılanların katılımcılara saygısızlık ve toplantının ciddiyetsizlikten uzak "gaz alma" toplantısı olduğunu belirterek toplantıdan ayrıldım. SONUÇ: Dağ fare doğurdu! Bu tip toplantılar katılımcılara saygısızlıktır. insanlar fikirlerini, her ortamda ifade edebilir. Süreç hakkında bilgi verilmeyecekse, tartışılmayacaksa sinema oyuncuları, aykırı yazarlar, konu figürleri insanlardan oluşan topluluğu neden Kahramanmaraş a getirdiniz?

Mustafa GÖKHAN / Türk Eğitim Sen Kahramanmaraş 1 No'lu Şube Başkanı


5 MAYIS KAHRAMANMARAŞ AKİLLER(!) TOPLANTISI
MADO SARAYI'nda gerçekleşen toplantıda 8'erli gruplar halinde 21 masa oluşturuldu. Her masada birer de moderatör. HİSARCIKLIOĞLU başkanlığında kadir inanır, lale Mansur, Tarık çelenk,şükrü Karatepe, Muhsin kızılkaya, öztürk türkdoğan, Bengisu karaca ve Hüseyin yayman yerlerini aldılar.
HİSARCIKLIOĞLU açılış konuşmasında;”milletin fikri önemseniyor. Kurtuluş meşalesinin yakıldığı, istiklal madalyalı şehirde bulunmaktan onur duyuyoruz. Vatan, millet ve bayrak sevgisi burada bol”¦ biz konuşmaya değil, sizleri dinlemeye geldik. Dinlediklerimiz rapora döküp, yukarıya sunacağız. Başarılı bir toplantı diliyorum.” dedi.
Lale Mansur;””¦ yıldır STK'larda barış için uğraş veriyorum. Bundan sonra yeni anayas çalışmaları olacak.
Bengisu karaca;”30 yıl boyunca bu kanlı ve kirli savaş neden sürdü? Kürt meselesi var bu ülkede. Ölmeyi ve öldürmeyi göze almış insanlar var. Kürtçe konuştukları için ceza almış insanlar var, bunları sizler bilmiyorsunuz. Cenazeler geliyordu peşpeşe”¦
Bu esnada bir şehit annesi;”şehit demeye korkuyor musunuz, çıkan cenaze, ölü diyor”¦ defolun memleketimizden” cümlelerinden sonra sinir krizleri geçirdi. Aptal bakışlar arasında salondan götürüldü. Salonda (benim başlattığım) kısmi bir alkış.
Muhsin kızılkaya;” annemin bana Kürtçe “kurban olayım” demesi üzerine sırtıma demir çubukla vuruldu. Annem o günden beri Kürtçe konuşmuyor. Bugün Maraş'tayız isterseniz bizi dövebilirsiniz, kafalarımızı kırabilirsiniz.
Erol YORULMAZ zoraki söz alarak;” ben sizin bölgede çalıştım. Kimse Kürtçe konuştuğu için cezalandırılmadı. Aksine biz Kürtçe öğrendik”¦
Ben 1971'den bahsediyorum.
Ben de 80'li yıllardan.
Ben de söz almak istedim. Hisarcıklıoğlu, bunun formata aykırı olduğunu söyledi. Ben de kızılkaya'nın buraya ön yargılı geldiğini, dolayısıyla akillerin ön yargılı olduklarını, kızılkayanın çocukluk döneminin intikamını mı almaya çalıştığını sorguladım.
Kadir inanır;” hiçbir siyasi partiye üye olmadım. Elbette siyasi düşüncem var. Ancak böyle bir talep gelir gelmez şartımı sundum: özgürce mi davranabileceğim? Evet, cevabını alınca gruba katıldım. Sizleri çokkk seviyorum. Alkış tufanı.
Diğer konuşmalar da tamamlandıktan sonra grup tartışmalarına geçildi. Katılımcıların büyük bir kısmı çözüm sürecini desteklediklerini, ancak sonrasına yönelik endişelerinin olduklarını ifade ederek şu soruları yönelttiler:
-Terör örgütüyle bir pazarlık yapıldı mı, yapıldıysa neler verildi?
-Bunu bir kürt meselesi olarak değil, pkk meselesi olarak ele almalıyız.
-Çözüm;orada binlerce dönüm arazi 50 kadar ağanın elinde,toprak reformu yapılmadığı ve bu topraklar ağalardan alınıp halka dağıtılmadığı müddetçe bu sorun çözülmez.
-Yöre sanatçıları, ağalar, iş adamları üzerlerine düşenleri yapmıyorlar.
-Burada Kürtleri tartıştık, halbuki pkk ve çözüm sürecini tartışmalıydık.
-Burada bir ilki yaşıyoruz. Bu güne kadar biz Ankara'ya giderdik; ilk defa Ankara bizim ayağımıza geldi, teşekkür ediyoruz.
-Gerçekten pkk ile bir anlaşma var mı, varsa bize neden bir açıklama yapılmıyor?
-Çekilme süreci tamamlandıktan sonra ne olacak, oralarda bürokrasi ve yönetim onlara mı teslim edilecek?
-Bu süreç Girit sürecine mi benzetilecek?
Benim sorularım:
-Bu süreci ihanet süreci olarak değerlendiriyorum. Askerin görev ve sorumluluğu bellidir. Kesinlikle geri çekilemez ve hadiselere seyirci kalamazlar.
-Güneydoğuda akiller apo'ya özgürlükten dem vuryorlar, sizlerse burada vatan, millet,din ve bayraktan dem vuruyorsunuz. Sizler birbirinizden ayrı gruplar mısınız, yoksa nabza göre şerbet mi veriyorsunuz.
-analar elbette ağlayacak, ancak anaların böylesine boşuboşuna ağlatılmalarına tahammül edemiyoruz.tükenmiş olan terör nasıl ve kimler tarafından ve de niçin hortlatıldı?
”¦”¦”¦
Ve bir kez daha anladım ki her şey planlanmış, sinirleri alınmış akiller gurubu arcılığıyla bu toplantılar da yarın;”biz ülkeyi gezdik, istişareler sonucunda gördük ki bu çözüm süreci insanlarımız tarafından kabul görüyor; biz de uyguluyoruz.” Denecek.
05.05.2013
saygı ve muhabbetlerimle