Akkuyu Nükleer A.Ş, bu yıl Türkiye’den 80 öğrenciyi daha iş garantili ve burslu eğitim almaları için Rusya’daki dünyanın en prestijli üniversitelerine gönderiyor. Bu yılın eğitim programına St. Petersburg’taki Politeknik Devlet Üniversitesi de eklendi.
Öğrenciler, bu yılın sonbahar eğitim döneminden itibaren Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) ve St. Petersburg Politeknik Devlet Üniversitesi’nde eğitim alacak.
Akkuyu Nükleer A.Ş'den yapılan açıklamada; Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin halihazırda 'Hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıfı'nda okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 80 öğrenci seçilecek. Rusya’ya gönderilecek öğrenciler, yazılı ve sözlü sınav yapılarak seçilecek. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, parasız nükleer mühendislik eğitim alacak.

BAŞVURULAR
Sınav için başvurular, 27 Mart 2015 tarihine kadar http://www.akkuyu.com internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Yazılı sınav ise 04 Nisan 2015 tarihinde yapılacak. Sınavın yeri ve saati http://www.akkuyu.com internet adresinde daha sonra ilan edilecek.

SINAVLAR
Yazılı sınav matematik ve fizik konularını içerecek. Her aday sınava geldiğinde, bireysel olarak bu eğitim programına katılım nedenlerini anlatan A4 formatındaki bir sayfalık yazısına, tarih ve imza atarak, Akkuyu Nükleer yetkililerine teslim edecek.
Sınav başvurusu yapan adaylar arasından, üniversite yerleştirilme giriş puanı dikkate alınarak, 600 kişi belirlenecek ve yazılı sınava çağrılacak.

Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucu ilk 300’e girerek başarılı olan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar http://www.akkuyu.cominternet adresinde duyurulacak.
Yazılı sınavı başarı ile geçen ilk 300 kişi sözlü sınava çağrılacak. Yazılı sınav sonucunda 300'üncü kişi ile aynı puanı almış kişiler de başarılı sayılacaktır. Yapılacak öğrenci seçiminde yazılı sınav sonucunda eşit puan alan öğrenciler arasında Rusya'da eğitime katılabilmek için öncelik, üniversitelerin nükleer enerji mühendisliği bölümlerinde eğitim gören öğrencilere verilecek.
Sözlü sınavın yeri, tarihi ve saati http://www.akkuyu.com internet adresinde duyurulacak.
Sözlü sınav sonucunda Rusya’daki eğitim programına katılmaya hak kazanan 80 kişilik asil ve 120 kişilik yedek liste belirlenecek. Bu listeler http://www.akkuyu.com internet adresinden duyurulacak.

MOSKOVA VE ST. PETERSBURG’DA EĞİTİM PROGRAMI

Rusya Federasyonu’nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, uzmanlık eğitim programına (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) katılarak eğitim görecekler. Eğitim programlarında okuyan öğrenciler 3. sınıftan itibaren, yaz dönemlerinde uygulamalı staj yapabilecek. Eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olan öğrenciler “Nükleer santraller: tasarım, işletme ve mühendislik” uzmanlık dalında mühendislik diploması alacaklar.
İlk yıl öğrencilere başta Rusça eğitimi (eğitim süresinin en az %50’sini kapsayacak şekilde) olmak üzere matematik, fizik, bilgisayar bilimleri ve teknik çizim eğitimleri de verilecek. Hazırlık eğitiminden sonra öğrenciler Haziran ayında Rusça sınavına girecekler. Sınavda başarılı olan öğrencilerin 1’inci sınıfa kayıtları yapılacak.
Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, 1 ila 3 yıllık süreyle Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulamalı eğitim ve uygulamalı staj yapacak.